Daripada Abu Hurairah Rasulullah s.a.w bersabda “Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Din” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

Pages

23 April 2017

Academic visit to Osaka University in winter season during pregnancy part 1

Assalamualaikum

Ini kisah setahun++ yg lepas. Ku dapat invitation untuk exhange-student program ke Osaka University. Punya la menggelabah. Actually time tu struggling utk data analysis n pasrah je la tengok data mcm hape2 n blur2 dngn result sendiri..still lot of work should be done utk obtain good data interpretation. Ini pun under discussion antara Prof Adi Maimun n Prof Hasegawa. So he chose me to go. I didnt know the reason but I knew he did it for my own good. 

Dahla time WINTER yang ku tak pernah experience pon. Another thing was I would be in my 7-month pregnancy state during the stay. n larat ke nak travel jauh2? takut bersalin di sana pun ada. Plus my pregnancy was high-risk pregnancy. critical observation should be given time bersalin..So I discussed with my husband and he decided to accompany me and took the unpaid leave.for 1 month. 

Alhamdulillah everything was eased by Allah. Actually banyak international n exchange student program yang dijalankan oleh universiti di Jepun sebab bnyk uni yang aim international level. So kena rajin search n apply cepat2. take advantage yg pihak sana x terlalu pentingkan bahasa inggeris yg hebat. Aku pergi sana pihak Osaka University ada beri elaun under CAREN ‘Center for the Advancement of Research and Education Exchange Networks in Asia’. Allowance yang aku dapat was 160 000 yen n flight ticket was sponsored as well. Before pergi tu teragak2 nak tau cukup x 160000 yen tu untuk tempoh 18 jan until 21 feb. sebab tau high cost of living in Japan. Tapi husband pon ade utk support belanja groceries sume. Alhamdulillah cukup.

So the important thing was the checklist utk travel during pregnancy in winter season. Keperluan untuk travel time winter satu hal..untuk ibu mengandung satu hal. Cost of medical memang expensive kat Jepun. so kena hati2 and jaga kesihatan. Nasib baik winter x dela sebabkan aku sakit. just flu sikit..n kulit kering saje..tu pon sampai berdarah2 kulitku. Hormon factor pon menyumbang jugak. Sebelum travel, search la kat internet barang2 penting yang perlu dibawa. Lagi2 kalau time pregnant macam2 benda tak kena.

So...Antara benda penting yang aku bawa ialah:

1) Dokumen2/buku2
-Passport and softcopy passport (in case hilang ke)
-Buku merah pregnancy (in case anything happen) tapi kena tau siap2 kos klinik kt jepun mahal. so kalau xde keperluan nak check up x perlula pergi check up, 
-surat doktor untuk naik flight..yang ini ikut naik flight ape. Kalau Air Asia memang perlu surat doktor untuk kandungan 28weeks ++ n tarikh surat tu mesti tak lebih dari 30 hari sebelum tarikh penerbangan. kalau macam kes aku, dah outdated suratnye sebab ada kat jepun 40 hari..so call Doktor kat Malaysia suruh email surat dengan tarikh yg updated..tapi aku tak tunjuk pon surat time balik Malaysia..huhu.. sebab pakai baju winter so Nihongo kat airport tu tak perasan aku pregnant.
-Al-quran -pergi travel mane2 perlu bawak Al-quran ye
-Buku bahasa jepun-ni sajela nak prepare diri, at least tau sikit
-Nota2 research n thesis aku da ambil gambar siap2..nak bawak banyak2 berat
-Stationery



2)Ubat-ubatan n grooming things
Sebab time winter humidity rendah, kulit akn jd kering smpai luka2..n badan pon sakit2 sbb sejuk. Kat Jepun barang2 gini mahal n boleh jadi taktau nak beli yang mane.so bawak siap2.
-lip balm, moisturizer lotion--lotion tu dimasukkan dalam bekas kecik2 sebab nak bawak dalam pelbagai beg
-minyak panas untuk panaskan badan. kupakai sebelum tidur
-panadol, ubat flu
-madu+habatussauda penting untuk ibu mengandung..n habatussauda boleh panaskan badan
-minyak angin ni pun penting sebab kadang2 migrain.lagi2 dlm cuaca sejuk
-barang yang diperlukan utk refresh diri kat airport spt berus gigi (untuk gosok gigi after naik flight.xdela tercari2), sikat, roll on perfume, tisu, sanitizer, cermin and so on..sebab naik flight bawak beg agk kecil, so asingkan siap2

Masuk siap2 dalam beg kecil, beli di Mr DIY

3)makanan n Cookwares
Hah..u olls yang mengandung tu jngn xngaku yang kita akan lapar sentiasa.mesti ade benda yg nk dingap2..kalau kt negara orang ni susah nk cari mknn ringan sbb nk fikir halal n harga.So..preparela siap2..and jika lama duk kat sana yg ade peluang utk masak, masaklah..best betul masak kat environment asing ni..main gune ape yg ade...survival tinggi..hihi..Tapi untuk harga barang groceries, agk susah nk bajet n aku search internet pun susah nk jumpa.nanti aku share estimated price sebab still simpan resit..gigih kan! Antara barang2 yang aku bawa ialah
-pes/sos/kicap, bawak yg utk cukup sebulan je..kang berat pula beg
-sardin 3 tin kecil
-beras utk seminggu, da siap pack ikut sukatan sekali msk
-kunyit, garam, gula
-minuman 3 in 1 penting sngt..aku bwk lebih
-cili kisar 2 pack--kt jepun xde benda ni..mskn kt Jepun mostly tawar..haha
-ikan bilis
-biskut, coklat- ingt senang nak mkn coklat n jajan2 dngn pnuh nikmat kt luar negara?baik bwk dr malaysia..dpt bnyk  n confirm halal

 
Dan untuk jimat sepanjang duduk jepun sebulan lebih, memang kena masak sendiri..lagila kalau mengandung tetiba nak makan nasi lemak ke..huhu..so cookwares perlu bawa termasuk pisau, cutting board, pinggan, sudu, cawan, gelas, bekas yg boleh dimasukkan dlm microwave, sudip, senduk, oh ye..kena bawak pan yang sesuai utk masak kt electric cooker (sebab kat jepun kebanyakan apartment sediakan ni).pan yg mcm tefal tu sesuai.bawalah yang leper je..kang berat sngt pulak.kalau periuk ringan dia x function. benda2 ni perlulah ditimbang semasa packing sebab nilah penyumbang besar berat luggage.

  
4)pakaian
Yang ni agak kritikal sebab winter sejuk dia mencucuk2 weyh..serius kalau subuh tu memang mujahadah nak bangkit..nasibla ade air panas n heater..kalau tak, beku la..n sejujurnya aku tak selesa duduk dlm kesejukan itu..nasibla aku pregnant so ade additional thermal dr baby.hehe. So bawak baju perlu planning juge sbb ni pon contribute to the luggange weight. Yang bestnya musim sejuk x tukar baju beberapa hari pon xpe.haha..so pusing2 baju yang sama je. Basuh baju pon x kerap sbb susah nak kering. Dah kering pon tak dapat beza baju tu lembab ke sejuk.hoho. lagi satu kalau pregnant 7 bulan memang susah nak cari yang muat betul2.aku pakai pon mesti xleh nak butang kat perut..
Pakai jaket yg dipinjamkan oleh Ainaa..Tak muat perut.haha..ni posing depan rumah orang je

Antara pakaian wajib time winter ialah:
-long john (ku beli di uniqlo 2 pasang je)
-sweater(ku beli di uniqlo juge 1 helai je)
-jaket (ku beli di kedai bundle rm5 satu.haha.) 
3 ni memang kena pakai 1 set.kalau x..akan sejuk gigil2.
-scarf/cap (pakai shawl sudah)
-gloves (ku beli 1 di uniqlo)
-socks (ku beli 2 di uniqlo)

-brooch pon penting.kalau xcukup susah nak dapat
-Telekung/sejadah travel/kain pelekat (cari yang ringan)
-Tudung kubawa instant je
-tshirt di rumah bawa yg tebal2 dlm 3 helai
- oleh kerana aku pregnant, memang pakai skirt n dress je..lagipon pakai seluar long john ok la.takla terasa sangat angin sejuk.

5)kasut
-sportshoes--yang mengandung better pakai sebab jalan banyak n jalan licin (kubeli sportshoes adidas best sngt jalan laju2 walaupon pregnant)
-boots--ni mcm lebih kpd nak melawa.haha..orang pregnant kaki kembang so tak sesuai pakai boots bagai

6)barang elektrik Oh ye..kat jepun electrical voltage 100V..kalau di Malaysia 240V..so tak sesuai pon nak bawa electical appliance.. takut tak selamat pon ye..bazir je bawak iron n kettle time tu
-Travel adapter sngt penting sebab plug kat sana berbeza dngn mlaysia.
-extension..yang ni pon penting supaya dapat maksimumkan penggunaan dalam satu masa..kalau x, dapat cas 1 hp je la..


Kalau nak bajet barang utk dibawa..kena tau ape yg boleh beli di sana..Groceries..aku beli di Kansai Suppa..dekat dngn apartment..3 hari pertama nak cukupkan barang rumah dalam 5500 yen dibelanja (beli sikit bawang, sayur, roti, telur, susu, minyak sabun basuh, beras, tepung)..n beli hanger sepit n barang2 kemas rumah kat daiso cecah 800 yen..T_T pergi Kansai Suppa ni dalam 2 hari sekali lepas balik uni..lebih kurang 500 yen dihabiskan setiap kali pergi..nak nangis tengok barang2 mcm bawang n sayur yang harganya mahal T_T teringat pasar Malaysia
(cth harga: susu kecil 110 yen, roti sebuku 145 yen (beli kt 7e), satu labu bwng putih tu 59 yen, 3 biji bawang holland besar tu 168 yen, kubis setengah tu 65 yen, telur 6 biji 235 yen..beras 1000 yen pack kecik..ikan 100-200 yen yg clearance..tepung 98 yen..butter 200 yen)tapi..kalau ade diskaun memang berbaloi la. Lagi satu..kt Jepun sebenarnye banyak online shop utk halal groceries..aku baru tau time nak balik..haha.so x sempat merasa.


Banyak kan barang nak kena bawa..Haha..Memang patut bawa luggage besar sebab kt Jepun banyak naik train..nak keluar masuk train tu lagi mudah nnt. Kalau kitorang hr tu naik Air Asia..luggage aku 30 kg..luggage husband 20 kg..ni untuk sebulan lebihla,,pandai2 kena susun..Okay..aku stop dulu untuk part 1.Semoga bermanfaat.

05 April 2017

Temuduga Pensyarah Fakulti Mekanikal

Salam

Dah habis study ni mulalah diri ini digerakkan untuk cari koroje..
Haihh..Impian setiap ibu2 rasanya dapat jaga anak kt rumah
Tapi kadang2 keperluan hidup tidak mengizinkan
Kadang2 environment kita membentuk bagaimana kita membuat keputusan
yang pastinya terdapat kebaikan jika kita menghargainya
Dan sesi adrenaline rush pon tiba

INTERVIEW

Honestly, aku tak pernah ditemuduga untuk kerja.
And aku memang kurang pengalaman kerja.
So..aku memang tak biasa jawab soalan interview..or soalan spontan dr panel yang hebat.
Interview memang kelemahanku.
So..sesi interview pon tiba diiringi dngan mock teaching.
Honestly, teaching pon aku kurang pengalaman.

MY BAD.

Tulah..pesanan untuk adik2..
lain kali time study ambil peluang kerja part time ye.
Jangan jadi macam aku.
And peristiwa tu da jadi 2 minggu lepas da.
I screwed up.

Tapi xpe.PENGALAMAN berharga.
And ni lah masa untuk tahu potensi diri.

So kat sini nak share antara soalan2 yang mungkin ditanya waktu temuduga pensyarah.
Harap dapat bantu orang lain yang sedang bersedia.

1. Tell me about yourself.
Beritahu past education, current status, and aim for 10 years. (etc become role model as lecturer, Assoc. prof, someone important in the industry)

2. Past education
Tell them what you studied and what you did except from study

3. Publication:why not much publication (as for my case)
What should I say is I have to collect good result for the impact factor journal and I can use the experience in preparing SCOPUS journal to prepare good ISI journal

4. Why want to become lecturer
I enjoy/love teaching..enjoy help other to understand/to know something
I can contribute in engineering field by educate and develop human resource

5. Hobby
I love blogging and I have my own blog...I should tell more about the blog
I also love space organizing and love to collect picture or read about how people organize their small space...(n should tell what I get from that)

6. The problem of student in FKM despite they had good grade in matriculation
I said about support system but dont elaborate
I should told about time management and should know to react with basic problem

7. difference between program in other unis
Should know about the difference between B.eng n B.Sc

8.How to contribute as female lecturer
With passion, motivated and opportunist attitude, I can contribute as the lecturer and show my teamwork  in working with male lecturer. I can be flexible and can manage to arrange my time according to the job priority as woman is known for their multitasking, have to gain respect

9. What you have done to improve your languange?
I screwed up.haha..Actually nothing much I did.
What I should do is be honest n said I will improve it at my best effort

10.What is your research about?
Tell them..also about the problems u solved, what you gained

11. Current issue

12. What are the lecturers' job
Teaching, Research, Management

13.Curriculum activities-state specifically
and tell them what u obtained/learned

14. Why UTM
-The facilities, experienced lecturer and research environment will help in my career development

15. How to handle if the student dont understand
intensive class, quiz on the basic term, show the good example and application

16. Experience in lab

17. what is mechanical engineering

So those are the question which I received/ the other candidates received

Sebenarnya okay j kalau ada idea

Aku yang terkadang takde idea and blur.

Tapi if tak tau jawab xtau n will try to find the info in the website, will aware about that

Okaylah.

Stop sini.

Kalau ada rezeki adalah. Rezeki Allah tu luas.Percayalah.

Assalamualaikum.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 April 2017

Academic visit to Osaka University in winter season during pregnancy part 1

Assalamualaikum

Ini kisah setahun++ yg lepas. Ku dapat invitation untuk exhange-student program ke Osaka University. Punya la menggelabah. Actually time tu struggling utk data analysis n pasrah je la tengok data mcm hape2 n blur2 dngn result sendiri..still lot of work should be done utk obtain good data interpretation. Ini pun under discussion antara Prof Adi Maimun n Prof Hasegawa. So he chose me to go. I didnt know the reason but I knew he did it for my own good. 

Dahla time WINTER yang ku tak pernah experience pon. Another thing was I would be in my 7-month pregnancy state during the stay. n larat ke nak travel jauh2? takut bersalin di sana pun ada. Plus my pregnancy was high-risk pregnancy. critical observation should be given time bersalin..So I discussed with my husband and he decided to accompany me and took the unpaid leave.for 1 month. 

Alhamdulillah everything was eased by Allah. Actually banyak international n exchange student program yang dijalankan oleh universiti di Jepun sebab bnyk uni yang aim international level. So kena rajin search n apply cepat2. take advantage yg pihak sana x terlalu pentingkan bahasa inggeris yg hebat. Aku pergi sana pihak Osaka University ada beri elaun under CAREN ‘Center for the Advancement of Research and Education Exchange Networks in Asia’. Allowance yang aku dapat was 160 000 yen n flight ticket was sponsored as well. Before pergi tu teragak2 nak tau cukup x 160000 yen tu untuk tempoh 18 jan until 21 feb. sebab tau high cost of living in Japan. Tapi husband pon ade utk support belanja groceries sume. Alhamdulillah cukup.

So the important thing was the checklist utk travel during pregnancy in winter season. Keperluan untuk travel time winter satu hal..untuk ibu mengandung satu hal. Cost of medical memang expensive kat Jepun. so kena hati2 and jaga kesihatan. Nasib baik winter x dela sebabkan aku sakit. just flu sikit..n kulit kering saje..tu pon sampai berdarah2 kulitku. Hormon factor pon menyumbang jugak. Sebelum travel, search la kat internet barang2 penting yang perlu dibawa. Lagi2 kalau time pregnant macam2 benda tak kena.

So...Antara benda penting yang aku bawa ialah:

1) Dokumen2/buku2
-Passport and softcopy passport (in case hilang ke)
-Buku merah pregnancy (in case anything happen) tapi kena tau siap2 kos klinik kt jepun mahal. so kalau xde keperluan nak check up x perlula pergi check up, 
-surat doktor untuk naik flight..yang ini ikut naik flight ape. Kalau Air Asia memang perlu surat doktor untuk kandungan 28weeks ++ n tarikh surat tu mesti tak lebih dari 30 hari sebelum tarikh penerbangan. kalau macam kes aku, dah outdated suratnye sebab ada kat jepun 40 hari..so call Doktor kat Malaysia suruh email surat dengan tarikh yg updated..tapi aku tak tunjuk pon surat time balik Malaysia..huhu.. sebab pakai baju winter so Nihongo kat airport tu tak perasan aku pregnant.
-Al-quran -pergi travel mane2 perlu bawak Al-quran ye
-Buku bahasa jepun-ni sajela nak prepare diri, at least tau sikit
-Nota2 research n thesis aku da ambil gambar siap2..nak bawak banyak2 berat
-Stationery



2)Ubat-ubatan n grooming things
Sebab time winter humidity rendah, kulit akn jd kering smpai luka2..n badan pon sakit2 sbb sejuk. Kat Jepun barang2 gini mahal n boleh jadi taktau nak beli yang mane.so bawak siap2.
-lip balm, moisturizer lotion--lotion tu dimasukkan dalam bekas kecik2 sebab nak bawak dalam pelbagai beg
-minyak panas untuk panaskan badan. kupakai sebelum tidur
-panadol, ubat flu
-madu+habatussauda penting untuk ibu mengandung..n habatussauda boleh panaskan badan
-minyak angin ni pun penting sebab kadang2 migrain.lagi2 dlm cuaca sejuk
-barang yang diperlukan utk refresh diri kat airport spt berus gigi (untuk gosok gigi after naik flight.xdela tercari2), sikat, roll on perfume, tisu, sanitizer, cermin and so on..sebab naik flight bawak beg agk kecil, so asingkan siap2

Masuk siap2 dalam beg kecil, beli di Mr DIY

3)makanan n Cookwares
Hah..u olls yang mengandung tu jngn xngaku yang kita akan lapar sentiasa.mesti ade benda yg nk dingap2..kalau kt negara orang ni susah nk cari mknn ringan sbb nk fikir halal n harga.So..preparela siap2..and jika lama duk kat sana yg ade peluang utk masak, masaklah..best betul masak kat environment asing ni..main gune ape yg ade...survival tinggi..hihi..Tapi untuk harga barang groceries, agk susah nk bajet n aku search internet pun susah nk jumpa.nanti aku share estimated price sebab still simpan resit..gigih kan! Antara barang2 yang aku bawa ialah
-pes/sos/kicap, bawak yg utk cukup sebulan je..kang berat pula beg
-sardin 3 tin kecil
-beras utk seminggu, da siap pack ikut sukatan sekali msk
-kunyit, garam, gula
-minuman 3 in 1 penting sngt..aku bwk lebih
-cili kisar 2 pack--kt jepun xde benda ni..mskn kt Jepun mostly tawar..haha
-ikan bilis
-biskut, coklat- ingt senang nak mkn coklat n jajan2 dngn pnuh nikmat kt luar negara?baik bwk dr malaysia..dpt bnyk  n confirm halal

 
Dan untuk jimat sepanjang duduk jepun sebulan lebih, memang kena masak sendiri..lagila kalau mengandung tetiba nak makan nasi lemak ke..huhu..so cookwares perlu bawa termasuk pisau, cutting board, pinggan, sudu, cawan, gelas, bekas yg boleh dimasukkan dlm microwave, sudip, senduk, oh ye..kena bawak pan yang sesuai utk masak kt electric cooker (sebab kat jepun kebanyakan apartment sediakan ni).pan yg mcm tefal tu sesuai.bawalah yang leper je..kang berat sngt pulak.kalau periuk ringan dia x function. benda2 ni perlulah ditimbang semasa packing sebab nilah penyumbang besar berat luggage.

  
4)pakaian
Yang ni agak kritikal sebab winter sejuk dia mencucuk2 weyh..serius kalau subuh tu memang mujahadah nak bangkit..nasibla ade air panas n heater..kalau tak, beku la..n sejujurnya aku tak selesa duduk dlm kesejukan itu..nasibla aku pregnant so ade additional thermal dr baby.hehe. So bawak baju perlu planning juge sbb ni pon contribute to the luggange weight. Yang bestnya musim sejuk x tukar baju beberapa hari pon xpe.haha..so pusing2 baju yang sama je. Basuh baju pon x kerap sbb susah nak kering. Dah kering pon tak dapat beza baju tu lembab ke sejuk.hoho. lagi satu kalau pregnant 7 bulan memang susah nak cari yang muat betul2.aku pakai pon mesti xleh nak butang kat perut..
Pakai jaket yg dipinjamkan oleh Ainaa..Tak muat perut.haha..ni posing depan rumah orang je

Antara pakaian wajib time winter ialah:
-long john (ku beli di uniqlo 2 pasang je)
-sweater(ku beli di uniqlo juge 1 helai je)
-jaket (ku beli di kedai bundle rm5 satu.haha.) 
3 ni memang kena pakai 1 set.kalau x..akan sejuk gigil2.
-scarf/cap (pakai shawl sudah)
-gloves (ku beli 1 di uniqlo)
-socks (ku beli 2 di uniqlo)

-brooch pon penting.kalau xcukup susah nak dapat
-Telekung/sejadah travel/kain pelekat (cari yang ringan)
-Tudung kubawa instant je
-tshirt di rumah bawa yg tebal2 dlm 3 helai
- oleh kerana aku pregnant, memang pakai skirt n dress je..lagipon pakai seluar long john ok la.takla terasa sangat angin sejuk.

5)kasut
-sportshoes--yang mengandung better pakai sebab jalan banyak n jalan licin (kubeli sportshoes adidas best sngt jalan laju2 walaupon pregnant)
-boots--ni mcm lebih kpd nak melawa.haha..orang pregnant kaki kembang so tak sesuai pakai boots bagai

6)barang elektrik Oh ye..kat jepun electrical voltage 100V..kalau di Malaysia 240V..so tak sesuai pon nak bawa electical appliance.. takut tak selamat pon ye..bazir je bawak iron n kettle time tu
-Travel adapter sngt penting sebab plug kat sana berbeza dngn mlaysia.
-extension..yang ni pon penting supaya dapat maksimumkan penggunaan dalam satu masa..kalau x, dapat cas 1 hp je la..


Kalau nak bajet barang utk dibawa..kena tau ape yg boleh beli di sana..Groceries..aku beli di Kansai Suppa..dekat dngn apartment..3 hari pertama nak cukupkan barang rumah dalam 5500 yen dibelanja (beli sikit bawang, sayur, roti, telur, susu, minyak sabun basuh, beras, tepung)..n beli hanger sepit n barang2 kemas rumah kat daiso cecah 800 yen..T_T pergi Kansai Suppa ni dalam 2 hari sekali lepas balik uni..lebih kurang 500 yen dihabiskan setiap kali pergi..nak nangis tengok barang2 mcm bawang n sayur yang harganya mahal T_T teringat pasar Malaysia
(cth harga: susu kecil 110 yen, roti sebuku 145 yen (beli kt 7e), satu labu bwng putih tu 59 yen, 3 biji bawang holland besar tu 168 yen, kubis setengah tu 65 yen, telur 6 biji 235 yen..beras 1000 yen pack kecik..ikan 100-200 yen yg clearance..tepung 98 yen..butter 200 yen)tapi..kalau ade diskaun memang berbaloi la. Lagi satu..kt Jepun sebenarnye banyak online shop utk halal groceries..aku baru tau time nak balik..haha.so x sempat merasa.


Banyak kan barang nak kena bawa..Haha..Memang patut bawa luggage besar sebab kt Jepun banyak naik train..nak keluar masuk train tu lagi mudah nnt. Kalau kitorang hr tu naik Air Asia..luggage aku 30 kg..luggage husband 20 kg..ni untuk sebulan lebihla,,pandai2 kena susun..Okay..aku stop dulu untuk part 1.Semoga bermanfaat.

05 April 2017

Temuduga Pensyarah Fakulti Mekanikal

Salam

Dah habis study ni mulalah diri ini digerakkan untuk cari koroje..
Haihh..Impian setiap ibu2 rasanya dapat jaga anak kt rumah
Tapi kadang2 keperluan hidup tidak mengizinkan
Kadang2 environment kita membentuk bagaimana kita membuat keputusan
yang pastinya terdapat kebaikan jika kita menghargainya
Dan sesi adrenaline rush pon tiba

INTERVIEW

Honestly, aku tak pernah ditemuduga untuk kerja.
And aku memang kurang pengalaman kerja.
So..aku memang tak biasa jawab soalan interview..or soalan spontan dr panel yang hebat.
Interview memang kelemahanku.
So..sesi interview pon tiba diiringi dngan mock teaching.
Honestly, teaching pon aku kurang pengalaman.

MY BAD.

Tulah..pesanan untuk adik2..
lain kali time study ambil peluang kerja part time ye.
Jangan jadi macam aku.
And peristiwa tu da jadi 2 minggu lepas da.
I screwed up.

Tapi xpe.PENGALAMAN berharga.
And ni lah masa untuk tahu potensi diri.

So kat sini nak share antara soalan2 yang mungkin ditanya waktu temuduga pensyarah.
Harap dapat bantu orang lain yang sedang bersedia.

1. Tell me about yourself.
Beritahu past education, current status, and aim for 10 years. (etc become role model as lecturer, Assoc. prof, someone important in the industry)

2. Past education
Tell them what you studied and what you did except from study

3. Publication:why not much publication (as for my case)
What should I say is I have to collect good result for the impact factor journal and I can use the experience in preparing SCOPUS journal to prepare good ISI journal

4. Why want to become lecturer
I enjoy/love teaching..enjoy help other to understand/to know something
I can contribute in engineering field by educate and develop human resource

5. Hobby
I love blogging and I have my own blog...I should tell more about the blog
I also love space organizing and love to collect picture or read about how people organize their small space...(n should tell what I get from that)

6. The problem of student in FKM despite they had good grade in matriculation
I said about support system but dont elaborate
I should told about time management and should know to react with basic problem

7. difference between program in other unis
Should know about the difference between B.eng n B.Sc

8.How to contribute as female lecturer
With passion, motivated and opportunist attitude, I can contribute as the lecturer and show my teamwork  in working with male lecturer. I can be flexible and can manage to arrange my time according to the job priority as woman is known for their multitasking, have to gain respect

9. What you have done to improve your languange?
I screwed up.haha..Actually nothing much I did.
What I should do is be honest n said I will improve it at my best effort

10.What is your research about?
Tell them..also about the problems u solved, what you gained

11. Current issue

12. What are the lecturers' job
Teaching, Research, Management

13.Curriculum activities-state specifically
and tell them what u obtained/learned

14. Why UTM
-The facilities, experienced lecturer and research environment will help in my career development

15. How to handle if the student dont understand
intensive class, quiz on the basic term, show the good example and application

16. Experience in lab

17. what is mechanical engineering

So those are the question which I received/ the other candidates received

Sebenarnya okay j kalau ada idea

Aku yang terkadang takde idea and blur.

Tapi if tak tau jawab xtau n will try to find the info in the website, will aware about that

Okaylah.

Stop sini.

Kalau ada rezeki adalah. Rezeki Allah tu luas.Percayalah.

Assalamualaikum.