Daripada Abu Hurairah Rasulullah s.a.w bersabda “Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Din” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

Pages

20 March 2017

Masalah datang tak henti-henti..Dah nama pun manusia..

BERSANGKA BAIK DENGAN ALLAH
Pernah tak kita ditimpa pellllbagai masalah..lepas satu ..satu..Mcm sudah jatuh ditimpa tangga then jatuh bnda lain dr atas..(Er..taik burung jatuh dari atas..).Then Pengsan..
Janganlah anggap yang hanya kita seorang je yang pernah kena or sedang diuji sebegitu. Orang lain pun sama. Hidup manusia memang ditakdirkan untuk ada MASALAH. Sengaja Allah nak uji kn? Kita ada 2 pilihan; be positive or negative..
Kalau be positive. Mesti kita akan dapat bersangka baik yg selepas ujian itu adanya ketenangan dan kemanisan. Memang..orang akan fikirkan kita ni too optimistic. But who care. Biarlah kita jadi optimis dengan usaha. Jngn jadi optimis and duduk diam tak buat apa2.
Ada orang..(diri sendiri juga) akan terlepas cakap or marah2 bila dapat masalah. Biasalah..bila marah ni syaitan senang je usik..Kita pun terlayan and mula lah nak salah kan itu salahkan ini..salah kan Allah…(Nauzubillah)..Sebabnya..benda susah siapa suka kan.?
Bersyukur lah..andai kita ditimpa masalah sekalipun…kita masih ingat Allah.. Ada orang..bila ada masalah dia mngadu kat orang lain..makhluk lain..Dah salah tau..Boleh jadi syirik..Kita ada Tuhan..maka perlulah merasakan kita ni hanya ada Allah sebagai tempat mengadu..Orang sekeliling boleh membantu, tetapi siapa yang takdirkan mereka bantu kita? Siapa yang bagi kemudahan kat orang lain untuk bantu kita? Allah jugak kan?^_^
So macamana nak bersangka baik dengan Allah?
Bila ada masalah..lekas2lah tarik nafas..feel the oxygen..Think. Where I got the air from? Who created it..Who created the breathing system..See..! Allah still loves us. Even dia bagi masalah bertimbun pun..Try to compare..
Nikmat yg Dia bg and ujian yg Dia bg..Mana lebih banyak???
Selama 22 tahun hidup, (more or less) pernah tak Dia tinggalkan kita hidup tanpa Nikmat? And think, kita ni tak da ape2 sngt ke yg boleh digunakan untuk selesaikan masalah? Memang tak boleh hadapi sangat ke? From that, kita akan rasa betapa Allah tahu keupayaan kita..Dia nak suruh kita gunakan nikmat yg Dia bg sebaiknya.
لا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفسًا إِلّا وُسعَها ۚ.....
"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…...
[Al-Baqarah:286]
SEE..Siapa yg paling kenal kita? Mestilah Pencipta kita. Yakinlah..Kita mampu.Yakinlah. Dia ada untuk bantu. But then..some says dah doa but His help does not come..Yes..It does not come…yet. Suka hati Dia lah nak tolong bila..Cuba sedar diri yg kita ni just hamba. And then..fikir2 balik..perintah Dia kita takdelah patuhi on time, bila nk sesuatu dari Allah, nak cepat aje…Hm..betapa selama ni kita jadi hamba yg tak malu..
فَبِأَىِّ ءالاءِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ ﴿١٦﴾
“ Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?” [Arrahman:16]
Ok..sampai di sini sahaja..
Don’t stop the doa..He always be there..InsyaAllah.^_^
Semoga kita semua mendapat redhaNya..Amin.

27 February 2017

PhD Journey Part 1

PhD Journey Part 1

Yeah..I am thinking on spilling about my journey now..as I finally able to finish it this year.

Some people aiming something extraordinary in every stories they want to know. Many will aspect more after they read the stories. Because that is human nature..They expect something which usually better than reality.

My story is not really interesting, like winning Noble Prize or something. But journey of each person must content something valuable in the end, even though the outcome is not parallel to what he or she plan in the first place. Each journey of life content values which we can learn from it. Also, the journey of life bring colourful memories which make our life meaningful.The important thing is life remind us that we are nothing, just a weak human who just can plan. In the end, Our Creator is there with His other plan which is better for us. He is the one who help us going through the difficulties. Sometimes, we have to realize we cannot depend on human; your mom, dad, friend, teachers, they got weaknesses and limitations, just like we do.

PhD journey is not sweet as its goal, sometimes dreaming about getting the Doctorate can be really stressful although some says we have to imagine what we want to getting motivated. Ask every PhD holder about their story and you will find various problems and hardness told to you. Some may ask why people they knew can complete their PhD in short time while you taking longer than other. That shows the different journey for each candidates to gone through. Outsiders will always ask and wonder while we, insider the only want who know our condition and understand the logic behind our problem. That is why PhD candidates should be strong and very determine in what they do.

Rerajin+Save for future: Baby Food Recipe

Progress Abdul Rahman Alif Raizan

Alhamdulillah he is being healthy and active until now

Lagi sebulan lebih dah 1 year old..

Sekarang selalu mencari resipi makanan yang sihat untuk dia

He hardly refuses food since been introduced to solid food

and InsyaAllah has no egg or other alergics
   
Tapi aku mengaku kadang2 terpaksa beri instant food like cereal, rusk sebab xsempat buat puri2
(blamed my busyness to prepare thesis and Viva)

Ye..Working at home mom  pon tak sempat nak sediakan makanan..

Mungkin jadual perlu diperbaiki
 ----------------------------------------------

At 6 month: As usual buat puree untuk baby.
(What I tried: brown rice..sweet potato..potato..carrot..potato+sawi (pakchoy)..red apple..pumpkin..buah lai..potato+carrot..banana)

Blend masukkan dalam bekas kecil 2 oz and selalu masukkan 1oz je untuk sekali makan

My baby eat in small portion

So seminggu buat 2 kali aktiviti puri memuri

Kalau jalan jauh pon bawak frozen food letak dalam chiller bag

Sampai je destinasi terus letak dalam peti ais

Kalau tak sempat buat makanan..makanan option ialah baby rusk Heinz/ kurma

Makanan snek dia ialah Biskut Beras brand Take One / Ten Ten/ Apple Monkey

It was until 8 month than I started to introduce protein

Start dengan ikan bilis and than fish n chicken

At 8 month: Buat stok ikan bilis

Buang isi n tulang ikan bilis..Rendam ikut suka berapa lama (aku ikut mana yg sempat)..Sangai ikan bilis n blend

Letak dalam bubur

Selalunye.. breakfast: puri buah..lunch and dinner: bubur kisar (nasi+sayur+ikan bilis)

Kuantiti time ni ikut suka je. Pastu nampak mcm banyak terus simpan kt fridge

Selalunye sayur carrot yg digunakan..sawi kadang2.tapi Abdul Rahman makan je if bagi sawi

Time travel: terpaksa bagi Rusk Heinz+ kurma/rice cereal nestle (dpt free dr expo baby)

Biskut beras tu memng wajibla kalau travel

And standby stok ikan bilis and blended rice..

if ade nasi putih boleh lenyekkan  dngn ikan bilis

Kalau tak sempat buat makanan kat rumah (extra busy) terus kukus kentang n blend

At 9 month: Start buat stok ayam n ikan

Basuh ayam bahagian dada/ ikan bersih2 dan rebus bersama carrot, bawang putih, bawang, tomato, sedikit herb (aku ikut mana yg ada) n sedikit kentang. Kalau ada brokoi boleh campurkan..then blend lepas da puas hati tengok campuran bahan2 tu dalam periuk..Ada yg tunggu sampai lebih 6 jam..Bahan2 ni pandai2la bajet kuantitinye..aku selalu sukukan dr kuantiti makanan biasa..
lepas da sejuk simpan ikut kuantiti  baby makan dan bekukan

Kalau masak bubur bolehla campurkan 

Waktu ni dah start bagi baby makan roti.

Ada orang xbagi lagi tp aku langgar peraturan sikit. Abdulrahman suka makan roti. 
Roti canai pun aku bagi..tapi sikit2 la

Menu breakfast is puri buah/meshed potato/roti wholemeal..lunch n dinner makan bubur

Time ni dah x blend beras da..masak bubur macam biasa n campurlah ape yg ada

Just ikut peraturan xletak garam n gula

At 10 month: Dah start tumis tumis n goreng2 untuk baby..Frozen food buat untuk puree kurma n meshed chicken je

Selalu menu breakfast is jemput kurang minyak xde gula..lunch n dinner is bubur or nasi goreng

Kadang2 buatkan mihun goreng or nasi cheese

Pasta pon boleh tapi belum try

Standby juga serbuk ikan bilis (buat sendiri) n ayam dada da simpan dalam bekas kecil siap2 untuk setiap hari

Kalau tak sempat: Bagi rusk Heinz+ Organic Instant brown rice (Bellamy)+kurma

And kentang/ keledek kukus

(time ni busy dah untuk viva n thesis correction)

So thats it..Sebenarnye boleh sediakan mcm2 menu yg sihat untuk baby..sama resipi mcm org dewasa just no sugar n salt

So gantikan sugar dengan puri kurma..n gantikan garam dengan ikan bilis (ikan bilis ni kadang2 hiris halus je if xsempat blend)..gantikan minyak dengan unsalted butter/olive oil (aku guna juga minyak biasa if tiada bahan ganti)..butter pon aku guna marjerin je buat masa ni

Kuantiti bahan tumisan kena pandai sendiri hehe..aku selalu guna 1.5 sudu beras..1/8 bawang merah n half bawang putih..carrot pon 2 slices je..
Bahan2 hiris halus2

Antara menu yang pernah dibuat untuk AbdulRahman baru2 ni: (akan diupdate)

Nasi goreng butter 
Tumis bawang dengan butter. +ikan bilis 4ekor..+2 sawi/kacang panjang hiris halus+ masukkan nasi  lembik n telur

Mihun goreng butter
Tumis bawang dengan butter. +isi ayam yang direbus+2 sawi hiris halus+ 2 slices carrot hiris halus+air sikit utk lembutkan carrot+masukkan mihun yang dah dicelur+1 slice tomato potong halus

Nasi kurma
Tumis bawang dengan butter+puri kurma  2 sudu kecik+epal hijau 2slices+isi ayam yang direbus+ 2 slices carrot hiris halus+air sikit utk lembutkan carrot+campur dalam nasi lembik yang sedang dimasak

Roti telur cheese
potong 4 roti n potong cheese panjang2 sesuai dngn saiz roti..penyekkan roti..gulungkan cheese dalam roti..penyekkan n bentukkan jadi silinder.. celup dalam telur yang dah dicampur dengan herb..goreng dngn unsalted butter

Meshed potato
rebus kentang 2 biji+carrot 4 slice + isi ayam setengan genggam..dah empuk ambil kentang blend n gaulkan dengan butter..air rebusan tadi guna untuk rebus bayam pula..aku guna semangkuk bayam..then blend bayam+carrot+ isi ayam..untuk kuahnye..Tumis bawang dengan butter +isi ayam yang diblend+1 sudu kecil tepung jagung yang dah digaul dngn air+setengah cawan air

Oklah..mampu taip setakat ni je sekarang..InsyaAllah will update soon.



19 May 2016

Pregnancy After Loss:What I hide through the journey



It has been 44 days from the day I received the gift from my God, my son. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Now I know the feeling of mothers who are having their rainbow baby. I knew the term of rainbow baby 2 months before, as I was searching for some motivation for deliver my baby after three losses, and found the Pregnant After Loss Support website which I have not heard about it before. Maybe because the support group for this kind of problem in my place has not really strong yet. But I do hope one day there will be strong support groups for mothers who are facing pregnancy after loss in Malaysia.
Reading the post on the website which was shared by moms who experienced successful baby delivery after loss really touched my heart. I am glad I can view the stories before I gave birth to my son as it really gave me additional strength. I admit that receiving similar advices from people who have no experience of losing their child is not helping so much. Furthermore, in my case, there are still small number of mother who face problematic pregnancy like me and it’s hard to find someone who understand exactly how I feel. Thanks to Allah I knew I am not alone after I read some sharing on the website and I understand that it is only me who can really support myself and eliminate all negativity. After all, I knew that Allah will help me in whatever situation and He will give me what is the best for me.
Hearing my baby crying after I delivered him and chance to breastfeed him in the labour room are the best moment I ever had, plus seeing the smile of my husband while carrying the baby. This time, there is no questionable situation. No still baby showed to me. No moment where I went to nursery to visit my baby with oxygen therapy. Now, my baby is with me and I had chance to create bonding with him during our stay at the hospital, as what I dream for after had my stillborn baby. I still remember how I felt during my stay for induce labour. I keep telling myself that this time, everything will be okay or much better than the previous birth stories. The doctors are concern about me when they knew my previous history. I keep making prayers to Allah for strength to face any possibilities. I became extra cautious about my baby. Only Allah knew how its hard for not let myself overthinking and feel negative about this pregnancy. I admit that I was afraid to prepare the baby clothes and just bring a few put it in my bag, not bring baby bag this time.
I thank my husband for handling this trauma and fear together. Yeah, many feel sorry and pity us when we share our losses; although some comments did hurt our feeling. Some praise us for our strength and read my sharing during their losses. Little that they knew if I am not believing in my God, I have become crazy. Little that they knew the fear I hide inside and sudden cry I made when I remember my kids. Our first daughter came out as fresh stillbirth. I was overdue at 41 weeks that time and doctors said it was meconium aspiration. The exact reason is unknown till today as I refused to perform post-mortem. I experienced smooth labour for my second daughter but the fact that she having chronic lung problem with Down Syndrome shocked us. Having Persistent Pulmonary Hypertension in Newborn (PPHN) really hurt her but she tried very hard to receive the oxygen so that we are happy enough to visit her everyday. She is a real fighter, battled the pain until she was 4 months. We never bring her back home except after she passed away. We knew at that time she cannot handle the pain anymore. My third pregnancy survived until 2 month and half as the baby receive the effect of dengue which I got. God had planned that the miscarriage happened same time with my daughter’s last week of life. At that time, I was surprised how strong I am to be tested with such tragedy. Lucky me I have my support system who always helping me especially my husband and my parents.
We admit that the tragedy in the past makes us not ready for new pregnancy but the feeling of having a new baby and hope for being a good parent makes us decide to conceive again. After all, we have faced the losses together; which make us stronger. We had many test and scan to prove this baby is normal and my pregnancy is healthy. It is kind of investment as the test and scan is not cheap and still not become common to our society. I tried so hard to manage stress and keep positive. I controlled my feeling to not become very excited about the baby but hope for the best at the same time. We admit we prepare less for the baby, and was very hesitate going to baby expo. But we decided to go to the expo with positive mind and highest hope that everything will be ok. Actually, not so much is required for the new baby as I had make a lot of preparation for my two previous babies which the items are not been used yet, except there are some expired items and I have to replace the girly things to boy theme as we know we will have a baby boy. The preparation for those baby items is not an easy and joyful as others feel, and we did that with prayer to Allah to make things easy for us this time.
And now, my baby is here with me in my room. The baby clothes, toiletries, toys, furniture, and other items are touched and be used, different from before. I am very grateful for this one little rainbow baby regardless the sleepless night I have everyday and the little me time I enjoy now. I believe Allah will test us in what we are capable with and He will reward us for what we have done and how we manage the test. It is very important to have faith and not give up in facing losses. We are human and we do not know what actually will we achieve in life, what is planned for us after we tried our best for our dreams. There will be unexpected things, good or bad which InsyaAllah will be manageable for us with Allah’s help.
What I learnt is be positive but expect the unpredicted things and be strong to handle it. I expect we got healthy and normal baby, Allah gave but Allah test us with two times admission to hospital due to jaundice and pneumonia. Alhamdulillah I have been tested worse and I can handle the pressure for that. Now my baby, Abdul Rahman continues gaining weight with breastfeeding and I continue to adapt the motherhood moment and start to suit my timetable for that..with Allah’s help.



17 January 2015

URUS TANGGUNGJAWAB YANG BANYAK DENGAN HOME BINDER/YEAR PLANNER 2015

Salam

Cuti extend sem dah nak habis..huwahh..
Minggu ni dah start jumpa lecturer amek mood.
N ngadap simulation yg kena betulkan lg .. T_T

Tapi xpe..InsyaAllah boleh
Target nak buat lg 1 paper n submit ke journal SCOPUS paper ISBEIA13 hari tu.
Target nak habiskan thesis sem depan.
Target nak hantar kat fakulti tahun ni
Target nak apply lecturer sementara tahun ni.

InsyaAllah boleh.
Dengan support dr family n lecturers
Dan juga bantuan Home Binder and Year Planner 2015

Inspired by Kak Fiza Susun atur sioca
Saya cabar diri untuk design planner sendiri yang sesuai dngn rutin harian sy
Selalu ade program tarbiyah malam n weekend
So memang kena urus masa lagi2 husband dah keje kt sini, kena masakkan dia. :)

Antara perkara utama yg saya concern dalam satu planner ialah:

1)Kalendar yang ada kalendar Tahun hijrah n ade note cuti

2)Note utk event besar/ main activity melibatkan family, study and Islamic life

3)Catatan appoinment/things to do dalam sehari untuk pagi, petang dan malam

4)Mutabaah Amal/Checklist  Hafazan Alquran

Tambahan untuk perkara surirumah:

1)Budget Planning

2)Menu Planning and Groceries List

3) Monthly Plan for Family and Home

Tambahan untuk student:

1)What to Study Note

2)To Do List & To Buy List

So Planner ni suit untuk bnyk golongan
1) Student
2)Housewife
3)Student n Wife
4)Working Wife
5)Yang ikut Usrah

Alhamdulillah buat masa ni sngt membantu especially if nak plan jalan2 dngn husband/usrah/daurah/appoinment dngn lecturer.
Lagi membantu dr segi budget planning sbb lebih senang control and manage duit keluar masuk.

******************************************************************************

Hari tu konon nak jual tapi hujung2 tahun tu banjir, macam mood lari nak buat jualan
Lebih memikirkan nasib mereka  yang sampai skrg kesusahan.

Those yang berminat and masih belum ada planner/home binder, boleh email hafirifa@gmail.com.
Price:
Softcopy= RM 6.00
Hardcopy=RM 18.00 (colour printed)


08 January 2015

pengantin muslimah itu perlu 'HUMBLE' ^_^

Salam

Tibe2 nak throwback majlis kahwin..uhuk2..
sebab ramai sngt yg tnye psl baju kahwin hr tu dlm entry baju nikah 

Ni jubah plus lace asing2.tempah kat org.design dia lebih kurang Jubah Bella Liyana keluaran Bella Ammara

Ni jubah majlis petang...beli kat kedai biasa je..kt angsana.kedai dia memang bnyk baju putih yg cntik2.

Ni gambar detail baju.ade manik2 tp xnmpk sngt.Boleh digunapakai utk pergi tempat lain.

Ok..saya mengaku gambar kawen banyak yg xcantik..pftt..
Sebabnye kami berdua xphotogenic lansung.hoho.plus geli ah nk posing2 ngn lelaki.
Dua2 xselesa sbb baru nikah pg td.so takpelah..ade jg yg jd ye dak.

Ok.back to topic..sekarang ni ramai yg nak kawen dngn budget rendah.
Yelah..skrg  makin ramai anak muda yg memang nak kawen awal.
Masing2 da nak kawen tp tangguh sbb fikir bajet.
Mak bapak bukan xbagi cume mesti nak wat majlis yang elok2.
so kena cari everything yg murah.dan antara perkara yg boleh dijimatkan ialah baju.
Lagi satu..skrg makin ramai yg sedar kewajipan menutup aurat di majlis kawen tp mcm tak puas hati dngn vendor yg sediakan baju xikut syariat.

Untuk peringatan bakal2 pengantin, time kita kawen..semua mata tengok kita.
walaupun kita xberniat nak tunjuk2, org yg dtng memang akan tengok kita.
So, xperlu nak crowded sngt pon sbb memang seri pangantin tu yg cantikkan kite.
Sbbnye makin crowed makin bnyk pakai duit.
Lagi satu, harap yg akan buat majlis pakailah mengikut syariat Islam.
Banyak mata yg memandang, kita tidak tahu mungkin ada mata2 jahat juga.
Pastikan bersederhana, tidak terlalu menarik perhatian..dan pastikan dipandang manis bagi mengelak mulut2 jahat yg mengata/memfitnah.

Majlis kahwin yang pengantin plan sendiri tanpa vendor2 memang jimat.
Lagi2 kalau pengantin yang sediakan baju sendiri.
Skrg banyak je yg guna jubah je untuk majlis.sbb jubah yg tersedia memang da gojes flowy2.
Baju kurung songket pon cantik.
Yang penting pandai matchkan dngn baju lelaki.
Lagi satu, boleh pilih sendiri tudung yg nak dipakai.
Elak dari beli tudung yg crowded yang mungkin takkan dipakai pada hr biasa.
Pakai saja shawl halfmoon  yg chiffon tu.
Bila da sarung veil and crown memang akan cantik.
Untung la skrg bnyk butik2 online. qalaqisya la.bella ammara la.elle zada la.radiusuite la..
dulu mcm blum femes so susah nak cri yg ikut citarasa.

Masa majlis dulu,
tudung and shawl memang cari yg biasa..pastu letak manik.
manik pon xnak smpai crowded sngt.
Veil kakak buatkan.
accesory  pakai kakak punye..xdela accesory sngt pon.
Kasut cari kasut ala2 cinderella..kasu jela yg mcm membazir..
sbb xnk pakai kasut pengntin kakak yg muncung ke depan tu.
Baju husband yg kot tu memang dia ada..
so decide jela pakai jubah ala dress konon mcm kt overseas.
Baju melayu dia yg tempah jahit sendiri..pos kain kt dia.
Memang waktu prepare majlis tak pernah jumpa dia pon.
Cincin pon bg saiz je.nasib baik muat.
Bunga tangan mak buatkan..dua warna satu pitch satu pink.
konon nak pakai bunga pink untuk petang dngn baju putih, pagi baju biru dngn bunga peach.
tp tersalah amek time rush nak gi mesjid.ade pulak kn orng mcm ni.

kasut kilat2 high heels. ^_^


So ladies..be wise in your planning.
Antara perkara yg perlu fikir ialah colour match dan baju lelaki.dan juga macamana nak jaga aurat.

Ok..kat bawah ni ada contoh2 baju/shawl yg ikut syariah dan sesuai utk wedding. Sekarang da tak semestinya pakai baju warna putih time wedding..Tp warna pon perlu kena gaya. Antara warna yg da jd trend: peach, green emerald, soft turqoise, merah bata, grey dll.

eja shahril
Tengok, pakai shawl plain je pon da jd pengantin..

tudungpeople.com
pakai camni pon boleh.
sangkut je shawl kat bahu untuk tutup dada
[sumber]

baju kurung kosong pon boleh, pilih kain chiffon
[sumber]

jubah n shawl Ellezada
kalau pakai memang mcm pengantin

Tudung Nur, tudung labuh yg selesa dan cantik

Ok...selamat merancang!




Rintangan arus kehidupan..Banjir besar 2015 yang tak terhalang.


RINTANGAN ARUS KEHIDUPAN


It is not easy...
and when you are tested with hardship,
you will know it is difficult to apply.

Mungkin jika tiada sabar,
saya sudah menyalahkan takdir..

Susah utk terima perkara buruk yg berlaku,
 tp cubalah untuk bersabar,
bukan sewaktu mengalami dugaan besar sahaja.

Setiap hari akan ada waktu kita tidak puas hati dngn keadaan.
Dan ketika itu sabarlah menghadapi situasi.
Bila kita selalu sabar dan memaafkan (dan mungkin perlu selalu mengalah),
tidak mustahil hati akan terlatih untuk bersabar
dan bersedia untuk menghadapi dugaan yang lebih berat.

Alhamdulillah..
sy jumpa jalan tarbiyyah sebelum mengalami dugaan berat.
Itulah salah satu sumber kesabaran.

BANJIR BESAR  2015 YANG TAK TERHALANG

Semenjak dua menjak ni memang keje update pasal banjir di Pantai Timur
Kuasa Allah tiada terhalang.
Allah nak uji.
Allah bagi kesusahan bukan semata-mata bermaksud Allah bagi bala.
Ingat, Nabi pun Allah uji.

Sekarang memang selalu terfikir-fikir kesusahan mereka, emosi mereka.
Yelah, saya pernah hilang nikmat besar.
Saya tahu macamana perasaan tu.

Tapi saya kagum dengan mereka yang diuji.
Masih mampu tersenyum.
Ya, Allah tahu mereka mampu hadapi ujian tu.

Sekarang ialah fasa pembersihan 
Juga fasa  teruskan hidup dngn keperluan asas yg terhad
Teruk..memang teruk kesan banjir.
Sedih T_T
Gambar boleh view dekat page FB Warga Prihatin.

Jom mudahkan urusan mereka! ^_^
Boleh menderma SUMBANGAN UNTUK MANGSA BANJIR melalui NGO2 seperti berikut:





Akaun Maybank 5621 4240 5154


Akaun CIMB Pertubuhan Kebajikan Telekung Projek 8600-56-3331
Akaun Maybank Norazila Abdul Aziz 5127-7250-1950

Ni untuk projek pembangunan semula rumah. Boleh telefon nombor tertera.

Akaun Maybank: 5644 9041 3882
Akaun Bank Islam: 140 140101 47470
Akaun Bank Muamalat: 4010 0076 54717
Akaun RHB: 26 2120 0000 4747

Akaun Maybank 5621 4270 8704
Akaun Affin Bank 10 671 000278 4
Akaun Bank Islam 12 029 01 006564 3
Akaun Bank Rakyat 11080 10000 35
Akaun CIMB 8602 0738 18

Bank Muamalat 14030002540719

Rumah Pengasih Warga Prihatin
Diorang sedang plan untuk buat proses pemulihan skala besar.
Memerlukan dana yang besar juga.
Akaun Maybank 562021607398/ 562021611721

Orang kuat aktiviti sukarelawan menolong mangsa banjir 
Sangat kuat semangat walaupun kurang upaya.
Akaun Maybank 5130 4105 0271

Ok..Selamat Beramal.
Jangan lupa inform kat penerima if ada menderma sebab kadang2 mereka takut nak guna duit yg xtau dr mana.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 March 2017

Masalah datang tak henti-henti..Dah nama pun manusia..

BERSANGKA BAIK DENGAN ALLAH
Pernah tak kita ditimpa pellllbagai masalah..lepas satu ..satu..Mcm sudah jatuh ditimpa tangga then jatuh bnda lain dr atas..(Er..taik burung jatuh dari atas..).Then Pengsan..
Janganlah anggap yang hanya kita seorang je yang pernah kena or sedang diuji sebegitu. Orang lain pun sama. Hidup manusia memang ditakdirkan untuk ada MASALAH. Sengaja Allah nak uji kn? Kita ada 2 pilihan; be positive or negative..
Kalau be positive. Mesti kita akan dapat bersangka baik yg selepas ujian itu adanya ketenangan dan kemanisan. Memang..orang akan fikirkan kita ni too optimistic. But who care. Biarlah kita jadi optimis dengan usaha. Jngn jadi optimis and duduk diam tak buat apa2.
Ada orang..(diri sendiri juga) akan terlepas cakap or marah2 bila dapat masalah. Biasalah..bila marah ni syaitan senang je usik..Kita pun terlayan and mula lah nak salah kan itu salahkan ini..salah kan Allah…(Nauzubillah)..Sebabnya..benda susah siapa suka kan.?
Bersyukur lah..andai kita ditimpa masalah sekalipun…kita masih ingat Allah.. Ada orang..bila ada masalah dia mngadu kat orang lain..makhluk lain..Dah salah tau..Boleh jadi syirik..Kita ada Tuhan..maka perlulah merasakan kita ni hanya ada Allah sebagai tempat mengadu..Orang sekeliling boleh membantu, tetapi siapa yang takdirkan mereka bantu kita? Siapa yang bagi kemudahan kat orang lain untuk bantu kita? Allah jugak kan?^_^
So macamana nak bersangka baik dengan Allah?
Bila ada masalah..lekas2lah tarik nafas..feel the oxygen..Think. Where I got the air from? Who created it..Who created the breathing system..See..! Allah still loves us. Even dia bagi masalah bertimbun pun..Try to compare..
Nikmat yg Dia bg and ujian yg Dia bg..Mana lebih banyak???
Selama 22 tahun hidup, (more or less) pernah tak Dia tinggalkan kita hidup tanpa Nikmat? And think, kita ni tak da ape2 sngt ke yg boleh digunakan untuk selesaikan masalah? Memang tak boleh hadapi sangat ke? From that, kita akan rasa betapa Allah tahu keupayaan kita..Dia nak suruh kita gunakan nikmat yg Dia bg sebaiknya.
لا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفسًا إِلّا وُسعَها ۚ.....
"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…...
[Al-Baqarah:286]
SEE..Siapa yg paling kenal kita? Mestilah Pencipta kita. Yakinlah..Kita mampu.Yakinlah. Dia ada untuk bantu. But then..some says dah doa but His help does not come..Yes..It does not come…yet. Suka hati Dia lah nak tolong bila..Cuba sedar diri yg kita ni just hamba. And then..fikir2 balik..perintah Dia kita takdelah patuhi on time, bila nk sesuatu dari Allah, nak cepat aje…Hm..betapa selama ni kita jadi hamba yg tak malu..
فَبِأَىِّ ءالاءِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ ﴿١٦﴾
“ Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?” [Arrahman:16]
Ok..sampai di sini sahaja..
Don’t stop the doa..He always be there..InsyaAllah.^_^
Semoga kita semua mendapat redhaNya..Amin.

27 February 2017

PhD Journey Part 1

PhD Journey Part 1

Yeah..I am thinking on spilling about my journey now..as I finally able to finish it this year.

Some people aiming something extraordinary in every stories they want to know. Many will aspect more after they read the stories. Because that is human nature..They expect something which usually better than reality.

My story is not really interesting, like winning Noble Prize or something. But journey of each person must content something valuable in the end, even though the outcome is not parallel to what he or she plan in the first place. Each journey of life content values which we can learn from it. Also, the journey of life bring colourful memories which make our life meaningful.The important thing is life remind us that we are nothing, just a weak human who just can plan. In the end, Our Creator is there with His other plan which is better for us. He is the one who help us going through the difficulties. Sometimes, we have to realize we cannot depend on human; your mom, dad, friend, teachers, they got weaknesses and limitations, just like we do.

PhD journey is not sweet as its goal, sometimes dreaming about getting the Doctorate can be really stressful although some says we have to imagine what we want to getting motivated. Ask every PhD holder about their story and you will find various problems and hardness told to you. Some may ask why people they knew can complete their PhD in short time while you taking longer than other. That shows the different journey for each candidates to gone through. Outsiders will always ask and wonder while we, insider the only want who know our condition and understand the logic behind our problem. That is why PhD candidates should be strong and very determine in what they do.

Rerajin+Save for future: Baby Food Recipe

Progress Abdul Rahman Alif Raizan

Alhamdulillah he is being healthy and active until now

Lagi sebulan lebih dah 1 year old..

Sekarang selalu mencari resipi makanan yang sihat untuk dia

He hardly refuses food since been introduced to solid food

and InsyaAllah has no egg or other alergics
   
Tapi aku mengaku kadang2 terpaksa beri instant food like cereal, rusk sebab xsempat buat puri2
(blamed my busyness to prepare thesis and Viva)

Ye..Working at home mom  pon tak sempat nak sediakan makanan..

Mungkin jadual perlu diperbaiki
 ----------------------------------------------

At 6 month: As usual buat puree untuk baby.
(What I tried: brown rice..sweet potato..potato..carrot..potato+sawi (pakchoy)..red apple..pumpkin..buah lai..potato+carrot..banana)

Blend masukkan dalam bekas kecil 2 oz and selalu masukkan 1oz je untuk sekali makan

My baby eat in small portion

So seminggu buat 2 kali aktiviti puri memuri

Kalau jalan jauh pon bawak frozen food letak dalam chiller bag

Sampai je destinasi terus letak dalam peti ais

Kalau tak sempat buat makanan..makanan option ialah baby rusk Heinz/ kurma

Makanan snek dia ialah Biskut Beras brand Take One / Ten Ten/ Apple Monkey

It was until 8 month than I started to introduce protein

Start dengan ikan bilis and than fish n chicken

At 8 month: Buat stok ikan bilis

Buang isi n tulang ikan bilis..Rendam ikut suka berapa lama (aku ikut mana yg sempat)..Sangai ikan bilis n blend

Letak dalam bubur

Selalunye.. breakfast: puri buah..lunch and dinner: bubur kisar (nasi+sayur+ikan bilis)

Kuantiti time ni ikut suka je. Pastu nampak mcm banyak terus simpan kt fridge

Selalunye sayur carrot yg digunakan..sawi kadang2.tapi Abdul Rahman makan je if bagi sawi

Time travel: terpaksa bagi Rusk Heinz+ kurma/rice cereal nestle (dpt free dr expo baby)

Biskut beras tu memng wajibla kalau travel

And standby stok ikan bilis and blended rice..

if ade nasi putih boleh lenyekkan  dngn ikan bilis

Kalau tak sempat buat makanan kat rumah (extra busy) terus kukus kentang n blend

At 9 month: Start buat stok ayam n ikan

Basuh ayam bahagian dada/ ikan bersih2 dan rebus bersama carrot, bawang putih, bawang, tomato, sedikit herb (aku ikut mana yg ada) n sedikit kentang. Kalau ada brokoi boleh campurkan..then blend lepas da puas hati tengok campuran bahan2 tu dalam periuk..Ada yg tunggu sampai lebih 6 jam..Bahan2 ni pandai2la bajet kuantitinye..aku selalu sukukan dr kuantiti makanan biasa..
lepas da sejuk simpan ikut kuantiti  baby makan dan bekukan

Kalau masak bubur bolehla campurkan 

Waktu ni dah start bagi baby makan roti.

Ada orang xbagi lagi tp aku langgar peraturan sikit. Abdulrahman suka makan roti. 
Roti canai pun aku bagi..tapi sikit2 la

Menu breakfast is puri buah/meshed potato/roti wholemeal..lunch n dinner makan bubur

Time ni dah x blend beras da..masak bubur macam biasa n campurlah ape yg ada

Just ikut peraturan xletak garam n gula

At 10 month: Dah start tumis tumis n goreng2 untuk baby..Frozen food buat untuk puree kurma n meshed chicken je

Selalu menu breakfast is jemput kurang minyak xde gula..lunch n dinner is bubur or nasi goreng

Kadang2 buatkan mihun goreng or nasi cheese

Pasta pon boleh tapi belum try

Standby juga serbuk ikan bilis (buat sendiri) n ayam dada da simpan dalam bekas kecil siap2 untuk setiap hari

Kalau tak sempat: Bagi rusk Heinz+ Organic Instant brown rice (Bellamy)+kurma

And kentang/ keledek kukus

(time ni busy dah untuk viva n thesis correction)

So thats it..Sebenarnye boleh sediakan mcm2 menu yg sihat untuk baby..sama resipi mcm org dewasa just no sugar n salt

So gantikan sugar dengan puri kurma..n gantikan garam dengan ikan bilis (ikan bilis ni kadang2 hiris halus je if xsempat blend)..gantikan minyak dengan unsalted butter/olive oil (aku guna juga minyak biasa if tiada bahan ganti)..butter pon aku guna marjerin je buat masa ni

Kuantiti bahan tumisan kena pandai sendiri hehe..aku selalu guna 1.5 sudu beras..1/8 bawang merah n half bawang putih..carrot pon 2 slices je..
Bahan2 hiris halus2

Antara menu yang pernah dibuat untuk AbdulRahman baru2 ni: (akan diupdate)

Nasi goreng butter 
Tumis bawang dengan butter. +ikan bilis 4ekor..+2 sawi/kacang panjang hiris halus+ masukkan nasi  lembik n telur

Mihun goreng butter
Tumis bawang dengan butter. +isi ayam yang direbus+2 sawi hiris halus+ 2 slices carrot hiris halus+air sikit utk lembutkan carrot+masukkan mihun yang dah dicelur+1 slice tomato potong halus

Nasi kurma
Tumis bawang dengan butter+puri kurma  2 sudu kecik+epal hijau 2slices+isi ayam yang direbus+ 2 slices carrot hiris halus+air sikit utk lembutkan carrot+campur dalam nasi lembik yang sedang dimasak

Roti telur cheese
potong 4 roti n potong cheese panjang2 sesuai dngn saiz roti..penyekkan roti..gulungkan cheese dalam roti..penyekkan n bentukkan jadi silinder.. celup dalam telur yang dah dicampur dengan herb..goreng dngn unsalted butter

Meshed potato
rebus kentang 2 biji+carrot 4 slice + isi ayam setengan genggam..dah empuk ambil kentang blend n gaulkan dengan butter..air rebusan tadi guna untuk rebus bayam pula..aku guna semangkuk bayam..then blend bayam+carrot+ isi ayam..untuk kuahnye..Tumis bawang dengan butter +isi ayam yang diblend+1 sudu kecil tepung jagung yang dah digaul dngn air+setengah cawan air

Oklah..mampu taip setakat ni je sekarang..InsyaAllah will update soon.



19 May 2016

Pregnancy After Loss:What I hide through the journey



It has been 44 days from the day I received the gift from my God, my son. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Now I know the feeling of mothers who are having their rainbow baby. I knew the term of rainbow baby 2 months before, as I was searching for some motivation for deliver my baby after three losses, and found the Pregnant After Loss Support website which I have not heard about it before. Maybe because the support group for this kind of problem in my place has not really strong yet. But I do hope one day there will be strong support groups for mothers who are facing pregnancy after loss in Malaysia.
Reading the post on the website which was shared by moms who experienced successful baby delivery after loss really touched my heart. I am glad I can view the stories before I gave birth to my son as it really gave me additional strength. I admit that receiving similar advices from people who have no experience of losing their child is not helping so much. Furthermore, in my case, there are still small number of mother who face problematic pregnancy like me and it’s hard to find someone who understand exactly how I feel. Thanks to Allah I knew I am not alone after I read some sharing on the website and I understand that it is only me who can really support myself and eliminate all negativity. After all, I knew that Allah will help me in whatever situation and He will give me what is the best for me.
Hearing my baby crying after I delivered him and chance to breastfeed him in the labour room are the best moment I ever had, plus seeing the smile of my husband while carrying the baby. This time, there is no questionable situation. No still baby showed to me. No moment where I went to nursery to visit my baby with oxygen therapy. Now, my baby is with me and I had chance to create bonding with him during our stay at the hospital, as what I dream for after had my stillborn baby. I still remember how I felt during my stay for induce labour. I keep telling myself that this time, everything will be okay or much better than the previous birth stories. The doctors are concern about me when they knew my previous history. I keep making prayers to Allah for strength to face any possibilities. I became extra cautious about my baby. Only Allah knew how its hard for not let myself overthinking and feel negative about this pregnancy. I admit that I was afraid to prepare the baby clothes and just bring a few put it in my bag, not bring baby bag this time.
I thank my husband for handling this trauma and fear together. Yeah, many feel sorry and pity us when we share our losses; although some comments did hurt our feeling. Some praise us for our strength and read my sharing during their losses. Little that they knew if I am not believing in my God, I have become crazy. Little that they knew the fear I hide inside and sudden cry I made when I remember my kids. Our first daughter came out as fresh stillbirth. I was overdue at 41 weeks that time and doctors said it was meconium aspiration. The exact reason is unknown till today as I refused to perform post-mortem. I experienced smooth labour for my second daughter but the fact that she having chronic lung problem with Down Syndrome shocked us. Having Persistent Pulmonary Hypertension in Newborn (PPHN) really hurt her but she tried very hard to receive the oxygen so that we are happy enough to visit her everyday. She is a real fighter, battled the pain until she was 4 months. We never bring her back home except after she passed away. We knew at that time she cannot handle the pain anymore. My third pregnancy survived until 2 month and half as the baby receive the effect of dengue which I got. God had planned that the miscarriage happened same time with my daughter’s last week of life. At that time, I was surprised how strong I am to be tested with such tragedy. Lucky me I have my support system who always helping me especially my husband and my parents.
We admit that the tragedy in the past makes us not ready for new pregnancy but the feeling of having a new baby and hope for being a good parent makes us decide to conceive again. After all, we have faced the losses together; which make us stronger. We had many test and scan to prove this baby is normal and my pregnancy is healthy. It is kind of investment as the test and scan is not cheap and still not become common to our society. I tried so hard to manage stress and keep positive. I controlled my feeling to not become very excited about the baby but hope for the best at the same time. We admit we prepare less for the baby, and was very hesitate going to baby expo. But we decided to go to the expo with positive mind and highest hope that everything will be ok. Actually, not so much is required for the new baby as I had make a lot of preparation for my two previous babies which the items are not been used yet, except there are some expired items and I have to replace the girly things to boy theme as we know we will have a baby boy. The preparation for those baby items is not an easy and joyful as others feel, and we did that with prayer to Allah to make things easy for us this time.
And now, my baby is here with me in my room. The baby clothes, toiletries, toys, furniture, and other items are touched and be used, different from before. I am very grateful for this one little rainbow baby regardless the sleepless night I have everyday and the little me time I enjoy now. I believe Allah will test us in what we are capable with and He will reward us for what we have done and how we manage the test. It is very important to have faith and not give up in facing losses. We are human and we do not know what actually will we achieve in life, what is planned for us after we tried our best for our dreams. There will be unexpected things, good or bad which InsyaAllah will be manageable for us with Allah’s help.
What I learnt is be positive but expect the unpredicted things and be strong to handle it. I expect we got healthy and normal baby, Allah gave but Allah test us with two times admission to hospital due to jaundice and pneumonia. Alhamdulillah I have been tested worse and I can handle the pressure for that. Now my baby, Abdul Rahman continues gaining weight with breastfeeding and I continue to adapt the motherhood moment and start to suit my timetable for that..with Allah’s help.



17 January 2015

URUS TANGGUNGJAWAB YANG BANYAK DENGAN HOME BINDER/YEAR PLANNER 2015

Salam

Cuti extend sem dah nak habis..huwahh..
Minggu ni dah start jumpa lecturer amek mood.
N ngadap simulation yg kena betulkan lg .. T_T

Tapi xpe..InsyaAllah boleh
Target nak buat lg 1 paper n submit ke journal SCOPUS paper ISBEIA13 hari tu.
Target nak habiskan thesis sem depan.
Target nak hantar kat fakulti tahun ni
Target nak apply lecturer sementara tahun ni.

InsyaAllah boleh.
Dengan support dr family n lecturers
Dan juga bantuan Home Binder and Year Planner 2015

Inspired by Kak Fiza Susun atur sioca
Saya cabar diri untuk design planner sendiri yang sesuai dngn rutin harian sy
Selalu ade program tarbiyah malam n weekend
So memang kena urus masa lagi2 husband dah keje kt sini, kena masakkan dia. :)

Antara perkara utama yg saya concern dalam satu planner ialah:

1)Kalendar yang ada kalendar Tahun hijrah n ade note cuti

2)Note utk event besar/ main activity melibatkan family, study and Islamic life

3)Catatan appoinment/things to do dalam sehari untuk pagi, petang dan malam

4)Mutabaah Amal/Checklist  Hafazan Alquran

Tambahan untuk perkara surirumah:

1)Budget Planning

2)Menu Planning and Groceries List

3) Monthly Plan for Family and Home

Tambahan untuk student:

1)What to Study Note

2)To Do List & To Buy List

So Planner ni suit untuk bnyk golongan
1) Student
2)Housewife
3)Student n Wife
4)Working Wife
5)Yang ikut Usrah

Alhamdulillah buat masa ni sngt membantu especially if nak plan jalan2 dngn husband/usrah/daurah/appoinment dngn lecturer.
Lagi membantu dr segi budget planning sbb lebih senang control and manage duit keluar masuk.

******************************************************************************

Hari tu konon nak jual tapi hujung2 tahun tu banjir, macam mood lari nak buat jualan
Lebih memikirkan nasib mereka  yang sampai skrg kesusahan.

Those yang berminat and masih belum ada planner/home binder, boleh email hafirifa@gmail.com.
Price:
Softcopy= RM 6.00
Hardcopy=RM 18.00 (colour printed)


08 January 2015

pengantin muslimah itu perlu 'HUMBLE' ^_^

Salam

Tibe2 nak throwback majlis kahwin..uhuk2..
sebab ramai sngt yg tnye psl baju kahwin hr tu dlm entry baju nikah 

Ni jubah plus lace asing2.tempah kat org.design dia lebih kurang Jubah Bella Liyana keluaran Bella Ammara

Ni jubah majlis petang...beli kat kedai biasa je..kt angsana.kedai dia memang bnyk baju putih yg cntik2.

Ni gambar detail baju.ade manik2 tp xnmpk sngt.Boleh digunapakai utk pergi tempat lain.

Ok..saya mengaku gambar kawen banyak yg xcantik..pftt..
Sebabnye kami berdua xphotogenic lansung.hoho.plus geli ah nk posing2 ngn lelaki.
Dua2 xselesa sbb baru nikah pg td.so takpelah..ade jg yg jd ye dak.

Ok.back to topic..sekarang ni ramai yg nak kawen dngn budget rendah.
Yelah..skrg  makin ramai anak muda yg memang nak kawen awal.
Masing2 da nak kawen tp tangguh sbb fikir bajet.
Mak bapak bukan xbagi cume mesti nak wat majlis yang elok2.
so kena cari everything yg murah.dan antara perkara yg boleh dijimatkan ialah baju.
Lagi satu..skrg makin ramai yg sedar kewajipan menutup aurat di majlis kawen tp mcm tak puas hati dngn vendor yg sediakan baju xikut syariat.

Untuk peringatan bakal2 pengantin, time kita kawen..semua mata tengok kita.
walaupun kita xberniat nak tunjuk2, org yg dtng memang akan tengok kita.
So, xperlu nak crowded sngt pon sbb memang seri pangantin tu yg cantikkan kite.
Sbbnye makin crowed makin bnyk pakai duit.
Lagi satu, harap yg akan buat majlis pakailah mengikut syariat Islam.
Banyak mata yg memandang, kita tidak tahu mungkin ada mata2 jahat juga.
Pastikan bersederhana, tidak terlalu menarik perhatian..dan pastikan dipandang manis bagi mengelak mulut2 jahat yg mengata/memfitnah.

Majlis kahwin yang pengantin plan sendiri tanpa vendor2 memang jimat.
Lagi2 kalau pengantin yang sediakan baju sendiri.
Skrg banyak je yg guna jubah je untuk majlis.sbb jubah yg tersedia memang da gojes flowy2.
Baju kurung songket pon cantik.
Yang penting pandai matchkan dngn baju lelaki.
Lagi satu, boleh pilih sendiri tudung yg nak dipakai.
Elak dari beli tudung yg crowded yang mungkin takkan dipakai pada hr biasa.
Pakai saja shawl halfmoon  yg chiffon tu.
Bila da sarung veil and crown memang akan cantik.
Untung la skrg bnyk butik2 online. qalaqisya la.bella ammara la.elle zada la.radiusuite la..
dulu mcm blum femes so susah nak cri yg ikut citarasa.

Masa majlis dulu,
tudung and shawl memang cari yg biasa..pastu letak manik.
manik pon xnak smpai crowded sngt.
Veil kakak buatkan.
accesory  pakai kakak punye..xdela accesory sngt pon.
Kasut cari kasut ala2 cinderella..kasu jela yg mcm membazir..
sbb xnk pakai kasut pengntin kakak yg muncung ke depan tu.
Baju husband yg kot tu memang dia ada..
so decide jela pakai jubah ala dress konon mcm kt overseas.
Baju melayu dia yg tempah jahit sendiri..pos kain kt dia.
Memang waktu prepare majlis tak pernah jumpa dia pon.
Cincin pon bg saiz je.nasib baik muat.
Bunga tangan mak buatkan..dua warna satu pitch satu pink.
konon nak pakai bunga pink untuk petang dngn baju putih, pagi baju biru dngn bunga peach.
tp tersalah amek time rush nak gi mesjid.ade pulak kn orng mcm ni.

kasut kilat2 high heels. ^_^


So ladies..be wise in your planning.
Antara perkara yg perlu fikir ialah colour match dan baju lelaki.dan juga macamana nak jaga aurat.

Ok..kat bawah ni ada contoh2 baju/shawl yg ikut syariah dan sesuai utk wedding. Sekarang da tak semestinya pakai baju warna putih time wedding..Tp warna pon perlu kena gaya. Antara warna yg da jd trend: peach, green emerald, soft turqoise, merah bata, grey dll.

eja shahril
Tengok, pakai shawl plain je pon da jd pengantin..

tudungpeople.com
pakai camni pon boleh.
sangkut je shawl kat bahu untuk tutup dada
[sumber]

baju kurung kosong pon boleh, pilih kain chiffon
[sumber]

jubah n shawl Ellezada
kalau pakai memang mcm pengantin

Tudung Nur, tudung labuh yg selesa dan cantik

Ok...selamat merancang!




Rintangan arus kehidupan..Banjir besar 2015 yang tak terhalang.


RINTANGAN ARUS KEHIDUPAN


It is not easy...
and when you are tested with hardship,
you will know it is difficult to apply.

Mungkin jika tiada sabar,
saya sudah menyalahkan takdir..

Susah utk terima perkara buruk yg berlaku,
 tp cubalah untuk bersabar,
bukan sewaktu mengalami dugaan besar sahaja.

Setiap hari akan ada waktu kita tidak puas hati dngn keadaan.
Dan ketika itu sabarlah menghadapi situasi.
Bila kita selalu sabar dan memaafkan (dan mungkin perlu selalu mengalah),
tidak mustahil hati akan terlatih untuk bersabar
dan bersedia untuk menghadapi dugaan yang lebih berat.

Alhamdulillah..
sy jumpa jalan tarbiyyah sebelum mengalami dugaan berat.
Itulah salah satu sumber kesabaran.

BANJIR BESAR  2015 YANG TAK TERHALANG

Semenjak dua menjak ni memang keje update pasal banjir di Pantai Timur
Kuasa Allah tiada terhalang.
Allah nak uji.
Allah bagi kesusahan bukan semata-mata bermaksud Allah bagi bala.
Ingat, Nabi pun Allah uji.

Sekarang memang selalu terfikir-fikir kesusahan mereka, emosi mereka.
Yelah, saya pernah hilang nikmat besar.
Saya tahu macamana perasaan tu.

Tapi saya kagum dengan mereka yang diuji.
Masih mampu tersenyum.
Ya, Allah tahu mereka mampu hadapi ujian tu.

Sekarang ialah fasa pembersihan 
Juga fasa  teruskan hidup dngn keperluan asas yg terhad
Teruk..memang teruk kesan banjir.
Sedih T_T
Gambar boleh view dekat page FB Warga Prihatin.

Jom mudahkan urusan mereka! ^_^
Boleh menderma SUMBANGAN UNTUK MANGSA BANJIR melalui NGO2 seperti berikut:





Akaun Maybank 5621 4240 5154


Akaun CIMB Pertubuhan Kebajikan Telekung Projek 8600-56-3331
Akaun Maybank Norazila Abdul Aziz 5127-7250-1950

Ni untuk projek pembangunan semula rumah. Boleh telefon nombor tertera.

Akaun Maybank: 5644 9041 3882
Akaun Bank Islam: 140 140101 47470
Akaun Bank Muamalat: 4010 0076 54717
Akaun RHB: 26 2120 0000 4747

Akaun Maybank 5621 4270 8704
Akaun Affin Bank 10 671 000278 4
Akaun Bank Islam 12 029 01 006564 3
Akaun Bank Rakyat 11080 10000 35
Akaun CIMB 8602 0738 18

Bank Muamalat 14030002540719

Rumah Pengasih Warga Prihatin
Diorang sedang plan untuk buat proses pemulihan skala besar.
Memerlukan dana yang besar juga.
Akaun Maybank 562021607398/ 562021611721

Orang kuat aktiviti sukarelawan menolong mangsa banjir 
Sangat kuat semangat walaupun kurang upaya.
Akaun Maybank 5130 4105 0271

Ok..Selamat Beramal.
Jangan lupa inform kat penerima if ada menderma sebab kadang2 mereka takut nak guna duit yg xtau dr mana.