Daripada Abu Hurairah Rasulullah s.a.w bersabda “Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Din” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

Pages

11 August 2017

SUSUN ATUR RUANGAN ANAK:PAKAIAN

Salam

Tiba-tiba nak cuba post tentang susun atur.. Entah macam da tak banyak post blog psl susun atur dr blogger2 sekarang ni

Berbeza dngn time 3/4 tahun lepas..macam viral jugakla benda ni. sampai aku pun melibatkan diri dlm group susun atur kt fb tu

tp skrg mcm x aktif..maybe dorang da takde masa nak share2 bagai. dah ade kerja yang lebih aula..

Rindu jugak senanye kat blog mcm http://susunatursioca.blogspot.my/ yg ownernye da dpt phd alhamdulillah..n suesukasusun yg skrg da maju bisnes design nye..tp kagum dengan how organized they are. bukan macam aku..tuang air pon tumpah.

So..saja nak share..ruangan baju anakku yang berubah2 sejak dr lahir.sebabnya bilangan baju berubah, jenis baju berubah,  saiz berubah, ruang yang ada berubah.

Kalau time kecik2 dulu, baru lahir kan, pakai baju newborn.n baju yang besar sikit simpan di almari yang sama, tapi bahagian bawah.Asingkan baju lengan pendek, penjang, rompers, bedung, barut, mitten semua..banyak adik beradik dia walaupon comel2 bajunye.

Bila da besar sikit, mitten barut simpan..yang tak muat simpan.ke ataskan baju 3 month pula and start susun baju 6 month.pastu da besar sikit bedung simpan.kain lampin simpan.ada rompers pon da xmuat simpan.pastu seluar yang ade stokin sekali pon da xpakai seban dia da start nak jalan, takut licin.dan begitula..sentiasa kemas atleast sebulan sekali.sorting sorting sorting.

so sekarang anakanda ku da 16 bulan.Alhamdulillah.baju yang disimpan dr newborn pon da 4 beg pampers.tu pon belum properly simpan.So inilah keadaan rak baju nya sekarang.

Rak paling atas: baju kat rumah aka baju basahan


 Ada tuala kecik sebab kadang2 anakku selsema,,demam,,terluka berdarah n untuk travel.ada juga selitkan stokin di situ.Bahagian kanan is baju lengan pendek dengan seluar pendek n sebelah kiri is baju ala2 rompers yang sexy tu.kalau cuaca panas selalu pakaikan rompers tu or kalau terpaksa tukar baju tapi tahu lepas ni akan mandi.huahua..complicated.sebab anakku selalu kotorkan baju n makan tumpah2.ikut perangai aku la kot.huhu.

Lagi satu, aku jenis yang takdelah nak padankan betul2 baju dan pasangan seluarnya.main mix and match ikut keserasian.pandai2la kan ikut colour.sebab bukan semua ada pasangannya.kena saling melengkapi la ye baju2 seluar2 sekalian.

Kat rak baju ni juga letaknya tafsir n terjemahan sebab ni juga ruang solat..Hii..kena pandai2 gunakan space yang ada. oh ye.ni pon just ruang anak tau.blum ada rezeki untuk ada bilik anak lagi.so baju2 dia semua maknye susun di luar bilik, bersebelahan dengan tempat sidai baju anak.

Rak kedua: baju tidur and baju rumah/jalan

Yang sebelah kanan is baju lengan panjang and seluar panjang. Macam kat atas juga, tak semua baju ada exact pasangannya.so pandai2 la maknye mix and match.hii..ada berapa je yang sepasang kat bahagian sebelah kiri tu. Di bahagian kiri tu juga kuletak rompers yang berseluar (ada bahagian menutup peha)..and baju lengan pendek yang tebal.baju ni ada option untuk dipakai waktu malam if cuaca panas, or pakai di rumah sambil tunggu nak gi jalan.kalau tak sempat nak tukar baju or anak tengah tidur, terus amgkut je budak tu.

 Rak ketiga dari atas: Baju jalan!

 Ni rak favourite sebab bukak je mesti terasa feeling nk gi jalan2.haha.sebelah kanan yg bhgn kecil tu is baju melayu n jubah yg pakai pon sekali2 je.bahagian kanan juga is baju overall yang molek.selalu aku pakaikan baju yang xde ketiak tu ke rumah kenduri..supaya dia tak rimas.

Sebelah kiri is baju tshirt n jeans/seluar jalan. sikit je sebab xnak berlebihan.pnadai2 rotate baju.lgpon seminggu sekali je jalan2 pon.


Rak keempat dr atas: mandian/tiduran things
Kat sini la tersimpan tuala2, shower foam, kapas2, bedak..toothbrush..banyaknya bedak dapat. tak selalu guna pon..huu..oh n ada sarung bantal, sarng tilam n selimut juga d sini. buat tukar2.

Rak paling bawah: feeding things
Barang2 susu ada di sini.simpan lagi milk container tu.ada yg kata kalau da 6 bulan da kena buang.ohh.baru tau..n warmer tu kotak je.belum sempat nak simpan.da tak pakai da awak.botol2 susu pon banyak yang sememangnya tak pernah pakai.pernah pakai  1 botol tommeetippee je masa anakku bawah sebulan..pastu direct bf sampai sekarang belom ajar lagi bottle feeding.huhu..

Actually ada yang dari zaman kakaknye lagi.so da 4 tahun tersimpan botol2 susu tu.

So..begitulah susun atur baju2 anakku. 
Baju dilipat mcmtu senang nk nmpk..ni pon bljr dr kakak blogger susun atur dulu2.
kalau xcukup padat time baju dibasuh n baju tak tersusun, baringkan atu atau 2 helai baju untuk tahan baju yg disusun menegak.
Nanti akn ku share susunan ketika menunggu baby lahir..

Sekian.



1 comment:

  1. assalamualaikum cik fafa...:) cantik dan kemas susunan baju tu..rindu nak melipat2 jugakk....
    -kakak susunatursioca dtg melawat :))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 August 2017

SUSUN ATUR RUANGAN ANAK:PAKAIAN

Salam

Tiba-tiba nak cuba post tentang susun atur.. Entah macam da tak banyak post blog psl susun atur dr blogger2 sekarang ni

Berbeza dngn time 3/4 tahun lepas..macam viral jugakla benda ni. sampai aku pun melibatkan diri dlm group susun atur kt fb tu

tp skrg mcm x aktif..maybe dorang da takde masa nak share2 bagai. dah ade kerja yang lebih aula..

Rindu jugak senanye kat blog mcm http://susunatursioca.blogspot.my/ yg ownernye da dpt phd alhamdulillah..n suesukasusun yg skrg da maju bisnes design nye..tp kagum dengan how organized they are. bukan macam aku..tuang air pon tumpah.

So..saja nak share..ruangan baju anakku yang berubah2 sejak dr lahir.sebabnya bilangan baju berubah, jenis baju berubah,  saiz berubah, ruang yang ada berubah.

Kalau time kecik2 dulu, baru lahir kan, pakai baju newborn.n baju yang besar sikit simpan di almari yang sama, tapi bahagian bawah.Asingkan baju lengan pendek, penjang, rompers, bedung, barut, mitten semua..banyak adik beradik dia walaupon comel2 bajunye.

Bila da besar sikit, mitten barut simpan..yang tak muat simpan.ke ataskan baju 3 month pula and start susun baju 6 month.pastu da besar sikit bedung simpan.kain lampin simpan.ada rompers pon da xmuat simpan.pastu seluar yang ade stokin sekali pon da xpakai seban dia da start nak jalan, takut licin.dan begitula..sentiasa kemas atleast sebulan sekali.sorting sorting sorting.

so sekarang anakanda ku da 16 bulan.Alhamdulillah.baju yang disimpan dr newborn pon da 4 beg pampers.tu pon belum properly simpan.So inilah keadaan rak baju nya sekarang.

Rak paling atas: baju kat rumah aka baju basahan


 Ada tuala kecik sebab kadang2 anakku selsema,,demam,,terluka berdarah n untuk travel.ada juga selitkan stokin di situ.Bahagian kanan is baju lengan pendek dengan seluar pendek n sebelah kiri is baju ala2 rompers yang sexy tu.kalau cuaca panas selalu pakaikan rompers tu or kalau terpaksa tukar baju tapi tahu lepas ni akan mandi.huahua..complicated.sebab anakku selalu kotorkan baju n makan tumpah2.ikut perangai aku la kot.huhu.

Lagi satu, aku jenis yang takdelah nak padankan betul2 baju dan pasangan seluarnya.main mix and match ikut keserasian.pandai2la kan ikut colour.sebab bukan semua ada pasangannya.kena saling melengkapi la ye baju2 seluar2 sekalian.

Kat rak baju ni juga letaknya tafsir n terjemahan sebab ni juga ruang solat..Hii..kena pandai2 gunakan space yang ada. oh ye.ni pon just ruang anak tau.blum ada rezeki untuk ada bilik anak lagi.so baju2 dia semua maknye susun di luar bilik, bersebelahan dengan tempat sidai baju anak.

Rak kedua: baju tidur and baju rumah/jalan

Yang sebelah kanan is baju lengan panjang and seluar panjang. Macam kat atas juga, tak semua baju ada exact pasangannya.so pandai2 la maknye mix and match.hii..ada berapa je yang sepasang kat bahagian sebelah kiri tu. Di bahagian kiri tu juga kuletak rompers yang berseluar (ada bahagian menutup peha)..and baju lengan pendek yang tebal.baju ni ada option untuk dipakai waktu malam if cuaca panas, or pakai di rumah sambil tunggu nak gi jalan.kalau tak sempat nak tukar baju or anak tengah tidur, terus amgkut je budak tu.

 Rak ketiga dari atas: Baju jalan!

 Ni rak favourite sebab bukak je mesti terasa feeling nk gi jalan2.haha.sebelah kanan yg bhgn kecil tu is baju melayu n jubah yg pakai pon sekali2 je.bahagian kanan juga is baju overall yang molek.selalu aku pakaikan baju yang xde ketiak tu ke rumah kenduri..supaya dia tak rimas.

Sebelah kiri is baju tshirt n jeans/seluar jalan. sikit je sebab xnak berlebihan.pnadai2 rotate baju.lgpon seminggu sekali je jalan2 pon.


Rak keempat dr atas: mandian/tiduran things
Kat sini la tersimpan tuala2, shower foam, kapas2, bedak..toothbrush..banyaknya bedak dapat. tak selalu guna pon..huu..oh n ada sarung bantal, sarng tilam n selimut juga d sini. buat tukar2.

Rak paling bawah: feeding things
Barang2 susu ada di sini.simpan lagi milk container tu.ada yg kata kalau da 6 bulan da kena buang.ohh.baru tau..n warmer tu kotak je.belum sempat nak simpan.da tak pakai da awak.botol2 susu pon banyak yang sememangnya tak pernah pakai.pernah pakai  1 botol tommeetippee je masa anakku bawah sebulan..pastu direct bf sampai sekarang belom ajar lagi bottle feeding.huhu..

Actually ada yang dari zaman kakaknye lagi.so da 4 tahun tersimpan botol2 susu tu.

So..begitulah susun atur baju2 anakku. 
Baju dilipat mcmtu senang nk nmpk..ni pon bljr dr kakak blogger susun atur dulu2.
kalau xcukup padat time baju dibasuh n baju tak tersusun, baringkan atu atau 2 helai baju untuk tahan baju yg disusun menegak.
Nanti akn ku share susunan ketika menunggu baby lahir..

Sekian.



1 comment:

  1. assalamualaikum cik fafa...:) cantik dan kemas susunan baju tu..rindu nak melipat2 jugakk....
    -kakak susunatursioca dtg melawat :))

    ReplyDelete