Daripada Abu Hurairah Rasulullah s.a.w bersabda “Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Din” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

Pages

22 July 2010

Habluminallah wa habluminannas

Salam semua ..meh kita mangiaw


Semalam 21 Julai 2010 hari Rabu..Cik Fafa sngt teruja untuk jumpa adik2 Silat Gayung yg baru daftar..hehe

Setelah terlibat same dengan pengambilan ahli baru hari tu..Walaupon sehari je..

Tapi sngt bersyukur dapat sambutan ramai..68 orang..insyaAllah kekal la..(maybe 70% ke)

Sebelum tu da gosok baju silat awal2(xperna dibuat)

Sebabnya cikfafa ckp kt budak baru tu..(seperti biasa cikfafa pegang area kp and k9)..suh tunggu pukul 4.15(wow!)

Tapi xsmpat la..sbb before tu cik fafa buat proposal contents utk psm..

Tp nasib bek lmbt..trsrmpk ngn adik baru tu..

Satu permulaan perkenalan yg best..Coz semua mekanikal dan sekepala..=)

Siap nk dtng bilik bwk stok coki2..

Takyalah dik..akak da berat da ni..haha


Sebenarnya cik fafa teruja sbb nerves…

Nak nengok respond dr budak2 baru yg kitorng pnat2 pncing tu

Nak nengok betul ke x..lncar ke x prjalanan pengmbilan ahli baru tu

Yg dirancang jadi x..Yang direcord btul x..

Sbb cik fafa S/U jd cuak sikit jika ada yg tidak lancar..tidak jelas..


Tentang borang..tentang senarai nama..

Teringat kt Aishah..dulu dia yg susah payah..sekarang turn aku

Melayan kerenah si presiden..Amir Putra..P.A katakan.

[Tiba-tiba sedih pula sebab teringat time cikfafa first year dulu..

KakMin selaku S/U bersusah payah tolong nk pstikan cikfafa dapat hadir training..

Sekarang Cikfafa pula yg laluinya..hukhuk]


Seperti biasa cikgu Mohd Noor akan memberikan penerangan tentang silat gayung

Seperti biasa perkara tentang habluminannas dan habluminallah akan terselit dalam ucapan beliau.

Cikgu memang sangat menitikberatkan soal ini

Sememangnya dengan menyertai Persatuan Silat Seni Gayung Malaysia ni..

Dua perkara itu akan banyak dipraktikkan dan akan berkesan sepanjang hidup

Macamana????


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Habluminnas tu hubungan sesama manusia

Macamana nak wujudkan dan semarakkan hubungan sesame manusia @ ukhwah ni??Ni cikfafa terangkan from point of view cikfafa selepas masuk 2 Kelab yang sangat mendatangkan input.

* Tolong menolong

Kalau dalam konteks Kelab silat Seni Gayung ni..ahli-ahlinya memang akan bantu membantu dari masa ke masa.

Seperti yang cikfafa katakan tadi, Akak2 senier cikfafa sering bersusah payah untuk pastikan kami datang training,

datang miting,pergi program. Semuanya bagi melancarkan proses pembelajaran kami. Dalam gelanggang pula,

yang ada ilmu lebih tolong yang baru belajar fahamkan apa yang kurang faham..kurang tahu. Malu jugalah dahulu

sebab cikfafa membuatkan senier terpaksa ulang bnyk kali explanation sbb cikfafa lmbt. Situasi ini juga sama dengan

bila cikfafa kat Kelab Iqra'. Terasa manis saja hubungan disebabkan ada insan2 yang baik hati sudi membantu

Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW, Baginda telah bersabda:

Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat. ….


  • Nasihat menasihati

Manusia ni sering lupa dan sebagai insan yang hidup dalam masyarakat, amatlah perlu amalan ingat-mengingati ni. Macam surah Al-Asr:

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran"(Al-Asr:1-3)


Cik fafa rasa beruntung jugalah sebab dalam Kelab Iqra; memang akan ada usrah dan dalam usrah ni la chances kita untuk diperingati dan Memperingati kearah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Bak kata naqibah cikfafa..hati ni pon perlukan makanan.

.dan makanan hati adalah Nasihat,,Patutlah hati cikfafa nih cm tak terurus je skrg..dah lama kot x usrah..huhuhu..

Fathul Musyail pernah bertanya kpd seseorang,"Bagaimanakah keadaan seorang yg sedang sakit jika ia tidak diberi makan,minum dan ubat selama 3 hari berturut-turut?".Orang itu menjawab "sudah tentu ia akan mati"..sambung beliau,"begitulah hati,jika ia tidak diberikan hikmat danilmu dalam 3 hari, maka ia akan mati krn ilmu dan hikmat adalah makanan hati"...

Kalau dalam SIlat Gayung pun sama, setiap training or program pasti ada nasihat Yg berguna dtng dari cikgu..senier..Tak kira lah ianya tentang silat or tentang kehidupan..Cikgu silat cikfafa, En Mohd Noor bin Hj Abdul Samad memang pandai bermadah =) contohnya…

Gayung bersendikan adat, Adat berpandukan syarak, syarak berteraskan Kitabullah...

Usia jangan dikira,Hidup Jangan berpura,Ibadah jangan dilupa,Amalan jangan ditunda,Supaya hidup diberkati sentiasa,InsyaAllah~~~


  • Forgive and forget

    Dalam hubungan sesame manusia ni memang akan ada perselisihan faham..perselisihan pendapat,,terasa hati..Manusia kan diciptakan

    berbeza-beza perangainya.. Dalam hidup berpersatuan juga sama. Lebih2 lagi andai terlibat dengan masalah sewaktu program..

    Pastinya ada yang berkecil hati. Sebab tu adanya postmortem untuk Menilai kesalahan dan memaafkan. Sebagai ahli Gayung,

    kami akan meminta maaf sesame sendiri selepas tutup gelanggang diiringi dengan selawat. Yelah..manalah tahu Terlebih tendang ke terlebih pijak terlebih kasar semasa training Kdng2 tu tak sengaja terkasar..sian partner...(lucu juga bila teringat kembali)

    "An apology is a lovely perfume; it can transform the clumsiest moment into a gracious gift"

    Jadi marilah sama2 kita meringankan mulut untuk mengaku salah dan meminta maaf..Jika ada orang yang minta maaf kat kita,, xperlulah lama2 pasang ego xnk amafkan. (teringat kisah diri sendiri sekarang ini with somenone)..Anyway,minta maaf bukan perlu tunggu raya tau..Tak baik gaduh2 lama sangat kan..nanti hubungan terputus kita juga yang rugi=)

  • Doakan orang lain

    Sebelum training silat,,kami akan membuka gelanggang terlebih dahulu…Macamana tu??Bukanlah gelanggang silat gayung ini semuanya berpagar dan perlu dibuka..itu hanyalah Perumpamaan. Maksud sebanarnya yang lebih direct ialah berdoa. Doa adalah senjata umat Islam..

    Sebab tu walaupun silat gayung ada belajar bermain senjata tapi kita perlu utamakan Senjata drpd Allah dahulu. Kami diajar supaya membaca surah Al-fatihah..surah Al-Ikhlas 11 kali dan selawat ke atas Nabi 3 kali. Selepas tu sedekahkan bacaan Al-Fatihah kepada junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,kaum kerabat dan sahabat baginda.JUga kepada ibu bapa dan ahli keluarga,guru-guru,saudara-saudara segayung dan saudara2 seagama. Kemudian doakan supaya latihan berjalan lancer, hinder dari perkara buruk dan bencana, ilmu yang kami peroleh bermanfaat dan hidup berkat dunia akhirat.

    "None of you truly believes until he wishes for his brother what he wishes for himself." (Al-Bukhari)

    Selalu2lah doakan kawan2 kita doa yang baik2..=) And kalau Nampak kawan kita buat kesalahan..doalah supaya hatinya terbuka untuk bertaubat dan dibukakan pintu hidayah. InsyaAllah Allah bagi kita juga apa yang kita minta untuk orang lain..Amin.. Kan bagus kalau bukan kita seorang yg jadi baik..tp kita dapat ajak ramai2 ke arah kebaikan..

PErkara-perkara di atas bagi cikfafa rasa sangat memberikan impak dalam hubungan manusia sesama manusia,,Semuanya menunjukkan hubungan yang dijalin kerana Allah..Barulah Habluminannas ini berkaitan dnegan habluminallah..HUbungan kita dengan Allah..barulah kita senang untuk berlapang dada dan berhati tenang,,(next time sambung tentang habluminallah)



















3 comments:

  1. likes this...hhehehe...hurm..ade keja la cik Fafa..huhu..niat tu mmg ade..tp wish u all the best

    ReplyDelete
  2. xpe..=)
    org pon nk back up yg awal2 ni je
    supaya xilang lpas dftr
    sbb akan busy ngn psm nnt..hukhuk

    ReplyDelete
  3. Mamy mu laa , azmie ckp !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 July 2010

Habluminallah wa habluminannas

Salam semua ..meh kita mangiaw


Semalam 21 Julai 2010 hari Rabu..Cik Fafa sngt teruja untuk jumpa adik2 Silat Gayung yg baru daftar..hehe

Setelah terlibat same dengan pengambilan ahli baru hari tu..Walaupon sehari je..

Tapi sngt bersyukur dapat sambutan ramai..68 orang..insyaAllah kekal la..(maybe 70% ke)

Sebelum tu da gosok baju silat awal2(xperna dibuat)

Sebabnya cikfafa ckp kt budak baru tu..(seperti biasa cikfafa pegang area kp and k9)..suh tunggu pukul 4.15(wow!)

Tapi xsmpat la..sbb before tu cik fafa buat proposal contents utk psm..

Tp nasib bek lmbt..trsrmpk ngn adik baru tu..

Satu permulaan perkenalan yg best..Coz semua mekanikal dan sekepala..=)

Siap nk dtng bilik bwk stok coki2..

Takyalah dik..akak da berat da ni..haha


Sebenarnya cik fafa teruja sbb nerves…

Nak nengok respond dr budak2 baru yg kitorng pnat2 pncing tu

Nak nengok betul ke x..lncar ke x prjalanan pengmbilan ahli baru tu

Yg dirancang jadi x..Yang direcord btul x..

Sbb cik fafa S/U jd cuak sikit jika ada yg tidak lancar..tidak jelas..


Tentang borang..tentang senarai nama..

Teringat kt Aishah..dulu dia yg susah payah..sekarang turn aku

Melayan kerenah si presiden..Amir Putra..P.A katakan.

[Tiba-tiba sedih pula sebab teringat time cikfafa first year dulu..

KakMin selaku S/U bersusah payah tolong nk pstikan cikfafa dapat hadir training..

Sekarang Cikfafa pula yg laluinya..hukhuk]


Seperti biasa cikgu Mohd Noor akan memberikan penerangan tentang silat gayung

Seperti biasa perkara tentang habluminannas dan habluminallah akan terselit dalam ucapan beliau.

Cikgu memang sangat menitikberatkan soal ini

Sememangnya dengan menyertai Persatuan Silat Seni Gayung Malaysia ni..

Dua perkara itu akan banyak dipraktikkan dan akan berkesan sepanjang hidup

Macamana????


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Habluminnas tu hubungan sesama manusia

Macamana nak wujudkan dan semarakkan hubungan sesame manusia @ ukhwah ni??Ni cikfafa terangkan from point of view cikfafa selepas masuk 2 Kelab yang sangat mendatangkan input.

* Tolong menolong

Kalau dalam konteks Kelab silat Seni Gayung ni..ahli-ahlinya memang akan bantu membantu dari masa ke masa.

Seperti yang cikfafa katakan tadi, Akak2 senier cikfafa sering bersusah payah untuk pastikan kami datang training,

datang miting,pergi program. Semuanya bagi melancarkan proses pembelajaran kami. Dalam gelanggang pula,

yang ada ilmu lebih tolong yang baru belajar fahamkan apa yang kurang faham..kurang tahu. Malu jugalah dahulu

sebab cikfafa membuatkan senier terpaksa ulang bnyk kali explanation sbb cikfafa lmbt. Situasi ini juga sama dengan

bila cikfafa kat Kelab Iqra'. Terasa manis saja hubungan disebabkan ada insan2 yang baik hati sudi membantu

Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW, Baginda telah bersabda:

Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat. ….


  • Nasihat menasihati

Manusia ni sering lupa dan sebagai insan yang hidup dalam masyarakat, amatlah perlu amalan ingat-mengingati ni. Macam surah Al-Asr:

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran"(Al-Asr:1-3)


Cik fafa rasa beruntung jugalah sebab dalam Kelab Iqra; memang akan ada usrah dan dalam usrah ni la chances kita untuk diperingati dan Memperingati kearah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Bak kata naqibah cikfafa..hati ni pon perlukan makanan.

.dan makanan hati adalah Nasihat,,Patutlah hati cikfafa nih cm tak terurus je skrg..dah lama kot x usrah..huhuhu..

Fathul Musyail pernah bertanya kpd seseorang,"Bagaimanakah keadaan seorang yg sedang sakit jika ia tidak diberi makan,minum dan ubat selama 3 hari berturut-turut?".Orang itu menjawab "sudah tentu ia akan mati"..sambung beliau,"begitulah hati,jika ia tidak diberikan hikmat danilmu dalam 3 hari, maka ia akan mati krn ilmu dan hikmat adalah makanan hati"...

Kalau dalam SIlat Gayung pun sama, setiap training or program pasti ada nasihat Yg berguna dtng dari cikgu..senier..Tak kira lah ianya tentang silat or tentang kehidupan..Cikgu silat cikfafa, En Mohd Noor bin Hj Abdul Samad memang pandai bermadah =) contohnya…

Gayung bersendikan adat, Adat berpandukan syarak, syarak berteraskan Kitabullah...

Usia jangan dikira,Hidup Jangan berpura,Ibadah jangan dilupa,Amalan jangan ditunda,Supaya hidup diberkati sentiasa,InsyaAllah~~~


  • Forgive and forget

    Dalam hubungan sesame manusia ni memang akan ada perselisihan faham..perselisihan pendapat,,terasa hati..Manusia kan diciptakan

    berbeza-beza perangainya.. Dalam hidup berpersatuan juga sama. Lebih2 lagi andai terlibat dengan masalah sewaktu program..

    Pastinya ada yang berkecil hati. Sebab tu adanya postmortem untuk Menilai kesalahan dan memaafkan. Sebagai ahli Gayung,

    kami akan meminta maaf sesame sendiri selepas tutup gelanggang diiringi dengan selawat. Yelah..manalah tahu Terlebih tendang ke terlebih pijak terlebih kasar semasa training Kdng2 tu tak sengaja terkasar..sian partner...(lucu juga bila teringat kembali)

    "An apology is a lovely perfume; it can transform the clumsiest moment into a gracious gift"

    Jadi marilah sama2 kita meringankan mulut untuk mengaku salah dan meminta maaf..Jika ada orang yang minta maaf kat kita,, xperlulah lama2 pasang ego xnk amafkan. (teringat kisah diri sendiri sekarang ini with somenone)..Anyway,minta maaf bukan perlu tunggu raya tau..Tak baik gaduh2 lama sangat kan..nanti hubungan terputus kita juga yang rugi=)

  • Doakan orang lain

    Sebelum training silat,,kami akan membuka gelanggang terlebih dahulu…Macamana tu??Bukanlah gelanggang silat gayung ini semuanya berpagar dan perlu dibuka..itu hanyalah Perumpamaan. Maksud sebanarnya yang lebih direct ialah berdoa. Doa adalah senjata umat Islam..

    Sebab tu walaupun silat gayung ada belajar bermain senjata tapi kita perlu utamakan Senjata drpd Allah dahulu. Kami diajar supaya membaca surah Al-fatihah..surah Al-Ikhlas 11 kali dan selawat ke atas Nabi 3 kali. Selepas tu sedekahkan bacaan Al-Fatihah kepada junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,kaum kerabat dan sahabat baginda.JUga kepada ibu bapa dan ahli keluarga,guru-guru,saudara-saudara segayung dan saudara2 seagama. Kemudian doakan supaya latihan berjalan lancer, hinder dari perkara buruk dan bencana, ilmu yang kami peroleh bermanfaat dan hidup berkat dunia akhirat.

    "None of you truly believes until he wishes for his brother what he wishes for himself." (Al-Bukhari)

    Selalu2lah doakan kawan2 kita doa yang baik2..=) And kalau Nampak kawan kita buat kesalahan..doalah supaya hatinya terbuka untuk bertaubat dan dibukakan pintu hidayah. InsyaAllah Allah bagi kita juga apa yang kita minta untuk orang lain..Amin.. Kan bagus kalau bukan kita seorang yg jadi baik..tp kita dapat ajak ramai2 ke arah kebaikan..

PErkara-perkara di atas bagi cikfafa rasa sangat memberikan impak dalam hubungan manusia sesama manusia,,Semuanya menunjukkan hubungan yang dijalin kerana Allah..Barulah Habluminannas ini berkaitan dnegan habluminallah..HUbungan kita dengan Allah..barulah kita senang untuk berlapang dada dan berhati tenang,,(next time sambung tentang habluminallah)



















3 comments:

  1. likes this...hhehehe...hurm..ade keja la cik Fafa..huhu..niat tu mmg ade..tp wish u all the best

    ReplyDelete
  2. xpe..=)
    org pon nk back up yg awal2 ni je
    supaya xilang lpas dftr
    sbb akan busy ngn psm nnt..hukhuk

    ReplyDelete
  3. Mamy mu laa , azmie ckp !

    ReplyDelete