Daripada Abu Hurairah Rasulullah s.a.w bersabda “Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Din” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

Pages

18 July 2010

Jihad memendam perasaan..






Malam tadi someone told me that bila kita suka kat someone and kita pendamkan, tu salah satu dr jihad hati..


Sebab tu kan salah satu drpd usaha menahan nafsu..



Sngt betulla benda tu coz bila kita da terjumpa dengan orang yang kita senang, and dia pun seperti menunjukkan perasaan yg sama, syaitan berlumba-lumba nak semarakkan spark so that kita dengan tak sengaja involve ngn maksiat.Manusia sememangnya diciptakn berpasang-pasangan..seperti ayat surah Yassin yang selalu kita baca hari Khamis tu..


"Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui." (Al Qur'an, 36:36)


Tuhan saja yang tahu bila dan ketika kita akan jumpa dengan pasangan sehidup semati sesyurga(insyaAllah) kita.. Walaupun kita da jumpa orang yg suka kita, xsemestinya tu orang yang betul..sebab semuaNya adalah ketentuan Allah.. Sememangnya nafsu kita akan meronta untuk merapatkan hubungan. Sebagai manusia yang sering terbuai dengan dugaan syaitan, iman perlu dikuatkan untuk jihad melawan nafsu.


There is a subtle denger that leads people away from religion, prevents them from submitting to God as their Lord, and ultimately, brings numerous other forms of trouble and distress upon them. This danger is romanticism, which leads people to live, not according to their reason, but according to their desires, hatreds, their susceptibility to temptations and their whims. (Yahya , Harun (2002). Romanticism: A weapon of Satan


"Dan perdayakanlah siapa saja diantara mereka yang engkau(iblis) sanggup dengan suaramu yang memukau.kerahkanlah pasukanmu terhadap mereka,yang berkuda dan yang berjalan kaki, dan bersekutulah dengan mereka pada harta dan anak-anak lalu beri janjilah kepada mereka".Padahal syaitan itu hanya menjanjikan tipuan belaka kepada mereka."(Al-Isra':64)


Hmm..cik fafa sngt takut kan if kita terleka dengan keindahan saat-saat bercinta.huhu. iman cik fafa xkuat lagi.Sebab tu lah susah bercinta sebelum kahwin ni ek..jalan ke arah zina luas sngt..tp kalau da jumpa sebelum kahwin..kenal sebelum kahwin..tiba-tiba terbit perasaan sayang.time nilah seperti apa yang cik fafa ckp tadi..usaha memendam perasaan dan mengawal nafsu. Tapi timbul persoalan..then what the next step??kalau dua2 pendam sampai bila tak kahwin..


Sebab tu Allah beri kita akal dan iman..untuk buat next step yang ikut syariah..merisik..bertunang dan nikah. Tetiba teringat cerita versus pasal AO and Minn…Dua 2 pendam perasaan..Dua tahun tak bertegur and jumpa balik.Sweetla AO.


3 comments:

  1. hee..
    nasihat utk diri sndiri utk skrg

    ReplyDelete
  2. like i know who is it. :) love the elaborations. thanks sis. =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 July 2010

Jihad memendam perasaan..






Malam tadi someone told me that bila kita suka kat someone and kita pendamkan, tu salah satu dr jihad hati..


Sebab tu kan salah satu drpd usaha menahan nafsu..



Sngt betulla benda tu coz bila kita da terjumpa dengan orang yang kita senang, and dia pun seperti menunjukkan perasaan yg sama, syaitan berlumba-lumba nak semarakkan spark so that kita dengan tak sengaja involve ngn maksiat.Manusia sememangnya diciptakn berpasang-pasangan..seperti ayat surah Yassin yang selalu kita baca hari Khamis tu..


"Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui." (Al Qur'an, 36:36)


Tuhan saja yang tahu bila dan ketika kita akan jumpa dengan pasangan sehidup semati sesyurga(insyaAllah) kita.. Walaupun kita da jumpa orang yg suka kita, xsemestinya tu orang yang betul..sebab semuaNya adalah ketentuan Allah.. Sememangnya nafsu kita akan meronta untuk merapatkan hubungan. Sebagai manusia yang sering terbuai dengan dugaan syaitan, iman perlu dikuatkan untuk jihad melawan nafsu.


There is a subtle denger that leads people away from religion, prevents them from submitting to God as their Lord, and ultimately, brings numerous other forms of trouble and distress upon them. This danger is romanticism, which leads people to live, not according to their reason, but according to their desires, hatreds, their susceptibility to temptations and their whims. (Yahya , Harun (2002). Romanticism: A weapon of Satan


"Dan perdayakanlah siapa saja diantara mereka yang engkau(iblis) sanggup dengan suaramu yang memukau.kerahkanlah pasukanmu terhadap mereka,yang berkuda dan yang berjalan kaki, dan bersekutulah dengan mereka pada harta dan anak-anak lalu beri janjilah kepada mereka".Padahal syaitan itu hanya menjanjikan tipuan belaka kepada mereka."(Al-Isra':64)


Hmm..cik fafa sngt takut kan if kita terleka dengan keindahan saat-saat bercinta.huhu. iman cik fafa xkuat lagi.Sebab tu lah susah bercinta sebelum kahwin ni ek..jalan ke arah zina luas sngt..tp kalau da jumpa sebelum kahwin..kenal sebelum kahwin..tiba-tiba terbit perasaan sayang.time nilah seperti apa yang cik fafa ckp tadi..usaha memendam perasaan dan mengawal nafsu. Tapi timbul persoalan..then what the next step??kalau dua2 pendam sampai bila tak kahwin..


Sebab tu Allah beri kita akal dan iman..untuk buat next step yang ikut syariah..merisik..bertunang dan nikah. Tetiba teringat cerita versus pasal AO and Minn…Dua 2 pendam perasaan..Dua tahun tak bertegur and jumpa balik.Sweetla AO.


3 comments:

  1. hee..
    nasihat utk diri sndiri utk skrg

    ReplyDelete
  2. like i know who is it. :) love the elaborations. thanks sis. =)

    ReplyDelete