Daripada Abu Hurairah Rasulullah s.a.w bersabda “Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Din” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

Pages

19 November 2010

Damping Force Coefficient




salam...


Kenapa bila kita cuti kita akan jadi pemalas??

Mood cuti membuat gelora untuk study itu being damped..

wah..maybe damping coefficient nye sngt tinggi

Nak tau DAMPING tu abende?



As shown in figure above, the wave is damped with the changing of time...from the maximum amplitude to the lower amplitude. This is called transient condition. When the wave achieved stable condition, the amplitude will be constant.

Beginilah gelora study aku di kala ini..well..aku skrg da bukak nota2 softcopy..adalah jugak highlight2 point yg pnting..cumanya bila dah dalam 30 minit.aku menjajar pegi fikir bnda lain..haha..Maybe aku belum sampai steady state..


Ada jumpa post pasal 'student u n holiday'.tulisan Mr K. nak baca??sila klik


Oklah..alang2 aku dah cerita pasal damping ni..Nah aku bagi equation of motion..Ambik2!
(m + az) Z'' + bZ' + c Z = Fo cos we t
{Inertia} + {Damping Force} + {Restoring Force} ={Exciting Force}

Yeah..Inilah hasilnya aku study Dinamic of Marine Vehicles (DMV).Salah satu subjek yang aku ambil pada semester ini..Subjek ini ada 2 part.. Ship motion n maneuvering. Kenapa nak kena belajar??Hihi..silibus suruh..(ayat skema)..Hmm..bnyk tau equation2 yang bercacing dan bersimbol dalam subjek ni..Memang bila fikir..kerja xpakai pon..Tapi daripada subjek ni boleh tau apa yang perlu ditahu..Dah namanya pelajar Marine Technology,kalau tak tahu heaving..pitching..rolling..transfer..advance..rudder action..shallow water, celerity..hm..agak2 la ye..


Hii..aku suka subjek pasal wave..Tp jngnla expect dpt result GEMPAK..suka tak semestinya dapat "handle with care"..Antaranya ialah Hydrodynamic, Fluid Mechanic, Resistance, DMV, PSM…PSM pon masuk??haha..lantak la..

Tetapi, aku nak mengaku yang aku tak hantar lagi tutor 4..haha..(sukanya saya)..Entahlah..aku dahla tak boleh run fotran kat Windows 7..(Ok..itulah alasan namanya)..Terus terang jelah aku belum nak buat lagi..Tak hantar aci x ye..Nengok..walaupon suka tetapi ada certain point yg kita xdpt handle with care..


Suka tak semestinya 100% suka.Manusia ada je yang tak mengena di hati..And suka tak semestinya kita 100% perfect dengan benda itu..Ada certain part yang kita akan susah nak terima..Sebab tu kena banyakkn practice jd Sumpah2..hehe..Bukanlah suruh hipokrit tp perlu ada toleransi n rasional..Tiba2 aku nak tanya 'Apa kaitan yg force damping coefficient dngn perenggan ni??"..Lantak la kn..^_^

Actually..kalau kita kaitkan dengan perbuatan kita..Boleh dikatakan perbuatan kita ada exciting force..Ecxiting force akan jadi maximum apabila kita buat kerja last minute..Wahh..!Haha..time2 kita xtido malam tu kan nak siapkan keje..or nak study sebab esoknya kena jawab soalan sejam.Dulu aku jarang nk meng{akhirkan minit} ni..namun final year dah kan..bila lagi nak buat..Wahh..!

Sebab ape exciting force ni xselalu di thp maximum??sebab bergantung kat inertia, damping force and restoring force. Hm..kalau untuk exciting force ni xleh apply untuk kes 'damping semangat study' yg dinyatakan di atas..

[1] Inertia and mass=total kerja yg perlu kita buat..Sebab tu kita selalu excited bila buat kerja last minute ek..sbb kerja da dikumpulkn jd menimbun..wahh!

[2]damping force=force yg diperlukan untuk kurangkan and 'buat bodo' kt external disturbance..hm..bnde ni memng penting tau.sbb aku rasa bukanlah student life kalau xdidatangi dengan problem.lg2 kalau kita berpersatuan..berpasang-pasangan(semua orang ada love story der)..berkawan-kawanan.bermusuh-musuhan(semua org ada musuh der)..

[3]restoring force=ability to motivate yourself when you are down. Restore ni pon leh kaitkan dnegan memori kita.Aku caye ramai student ckp "dah tau tp lupa"..Kan kan?Sebab aku pon sama..Kalau study last minute tu kita excited trlbih sbb kita telah dimotivasi dengan perkara yang akan berlaku pada waktu yg trdekat dan juga kepala paksa ingtkan n dtngkan bnda2 yg kita da belaja..wahhh!..

By the way..asal aku nih macam promote 'study last minute' ni..Lantak la kan..^_^

1 comment:

  1. perghh..aku suka entry ko nih..haha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 November 2010

Damping Force Coefficient




salam...


Kenapa bila kita cuti kita akan jadi pemalas??

Mood cuti membuat gelora untuk study itu being damped..

wah..maybe damping coefficient nye sngt tinggi

Nak tau DAMPING tu abende?



As shown in figure above, the wave is damped with the changing of time...from the maximum amplitude to the lower amplitude. This is called transient condition. When the wave achieved stable condition, the amplitude will be constant.

Beginilah gelora study aku di kala ini..well..aku skrg da bukak nota2 softcopy..adalah jugak highlight2 point yg pnting..cumanya bila dah dalam 30 minit.aku menjajar pegi fikir bnda lain..haha..Maybe aku belum sampai steady state..


Ada jumpa post pasal 'student u n holiday'.tulisan Mr K. nak baca??sila klik


Oklah..alang2 aku dah cerita pasal damping ni..Nah aku bagi equation of motion..Ambik2!
(m + az) Z'' + bZ' + c Z = Fo cos we t
{Inertia} + {Damping Force} + {Restoring Force} ={Exciting Force}

Yeah..Inilah hasilnya aku study Dinamic of Marine Vehicles (DMV).Salah satu subjek yang aku ambil pada semester ini..Subjek ini ada 2 part.. Ship motion n maneuvering. Kenapa nak kena belajar??Hihi..silibus suruh..(ayat skema)..Hmm..bnyk tau equation2 yang bercacing dan bersimbol dalam subjek ni..Memang bila fikir..kerja xpakai pon..Tapi daripada subjek ni boleh tau apa yang perlu ditahu..Dah namanya pelajar Marine Technology,kalau tak tahu heaving..pitching..rolling..transfer..advance..rudder action..shallow water, celerity..hm..agak2 la ye..


Hii..aku suka subjek pasal wave..Tp jngnla expect dpt result GEMPAK..suka tak semestinya dapat "handle with care"..Antaranya ialah Hydrodynamic, Fluid Mechanic, Resistance, DMV, PSM…PSM pon masuk??haha..lantak la..

Tetapi, aku nak mengaku yang aku tak hantar lagi tutor 4..haha..(sukanya saya)..Entahlah..aku dahla tak boleh run fotran kat Windows 7..(Ok..itulah alasan namanya)..Terus terang jelah aku belum nak buat lagi..Tak hantar aci x ye..Nengok..walaupon suka tetapi ada certain point yg kita xdpt handle with care..


Suka tak semestinya 100% suka.Manusia ada je yang tak mengena di hati..And suka tak semestinya kita 100% perfect dengan benda itu..Ada certain part yang kita akan susah nak terima..Sebab tu kena banyakkn practice jd Sumpah2..hehe..Bukanlah suruh hipokrit tp perlu ada toleransi n rasional..Tiba2 aku nak tanya 'Apa kaitan yg force damping coefficient dngn perenggan ni??"..Lantak la kn..^_^

Actually..kalau kita kaitkan dengan perbuatan kita..Boleh dikatakan perbuatan kita ada exciting force..Ecxiting force akan jadi maximum apabila kita buat kerja last minute..Wahh..!Haha..time2 kita xtido malam tu kan nak siapkan keje..or nak study sebab esoknya kena jawab soalan sejam.Dulu aku jarang nk meng{akhirkan minit} ni..namun final year dah kan..bila lagi nak buat..Wahh..!

Sebab ape exciting force ni xselalu di thp maximum??sebab bergantung kat inertia, damping force and restoring force. Hm..kalau untuk exciting force ni xleh apply untuk kes 'damping semangat study' yg dinyatakan di atas..

[1] Inertia and mass=total kerja yg perlu kita buat..Sebab tu kita selalu excited bila buat kerja last minute ek..sbb kerja da dikumpulkn jd menimbun..wahh!

[2]damping force=force yg diperlukan untuk kurangkan and 'buat bodo' kt external disturbance..hm..bnde ni memng penting tau.sbb aku rasa bukanlah student life kalau xdidatangi dengan problem.lg2 kalau kita berpersatuan..berpasang-pasangan(semua orang ada love story der)..berkawan-kawanan.bermusuh-musuhan(semua org ada musuh der)..

[3]restoring force=ability to motivate yourself when you are down. Restore ni pon leh kaitkan dnegan memori kita.Aku caye ramai student ckp "dah tau tp lupa"..Kan kan?Sebab aku pon sama..Kalau study last minute tu kita excited trlbih sbb kita telah dimotivasi dengan perkara yang akan berlaku pada waktu yg trdekat dan juga kepala paksa ingtkan n dtngkan bnda2 yg kita da belaja..wahhh!..

By the way..asal aku nih macam promote 'study last minute' ni..Lantak la kan..^_^

1 comment:

  1. perghh..aku suka entry ko nih..haha

    ReplyDelete